„Комерсант“: „Турски поток" ще мине през България


„Комерсант“: „Турски поток" ще мине през България
22 Ноември 2018, Четвъртък


Строителството на морската част на газопровода вече приключи

Автор: Десант

Този понеделник, 19 ноември, „Газпром" завърши строителството на морската част от „Турски поток".  Първата тръба е предназначена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Планира се те да бъдат пуснати в експлоатация в края на 2019 г.

Газопроводът "Турски поток" де факто замени "Южен поток", който трябваше да излезе на българския бряг, но тъй като неговото строителство не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС проектът беше спрян на 1 декември 2014 г.

Обсъждат се два варианта за продължаването на "Турски поток" за Европа: 1. През Гърция за Южна Италия. Този вариант е по-малко вероятен, защото в Южна Италия има слабо потребление на "синьо гориво"; 2. През България за Сърбия и Унгария.



Според публикация в днешния брой на руския вестник „Комерсант" газопроводът "Турски поток" може да бъде изграден през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Изданието твърди, че де факто изборът вече е направен, макар че официално потвърждение от "Газпром" няма.

Като „доказателство" медията привежда предвидените действия от страна на газотранспортните оператори на четирите тези страни в рамките на процедурата (open season) за резервиране на техните бъдещи мощности (капацитет). Тази процедура е предвидена от законодателството за строителството на газопроводи, уточнява БГНЕС.

В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 г., в Унгария през 2021 г., а в Словакия през втората половина на 2022 г.

В статията на „Комерсант“ се казва още, че българският оператор „Булгартансгаз" ще се събере през декември, за  да определи параметрите на аукцион за необходимия капацитет на изхода на връзката с Турция, както и на изхода на връзката със Сърбия.

Капацитетът на входа с Турция, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 г. за 20 години, е 15,8 милиарда куб. метра годишно, което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток", на изхода – 4 милиарда куб. метра, при това от 1 януари 2021 г. там той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб. метра.

За доставките на тези обеми газ от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия" в Североизточна България ще бъде построена станция „Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 километра, като налягането ще се поддържа от още една компресорна станция – „Расово", край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на Зайчар.

Този маршрут напълно повтаря маршрута на българската част от така и неосъществения „Южен поток". Според източници на вестника „Газпром" планира да резервира всички предложени мощности от всички оператори.

„Комерсант" посочва, че на входа на системата от Унгария за Словакия ще се „разиграят" минимум 4,3 млрд. куб. метра газ, а на входа на системата от Словакия за Австрия - 3,8 млрд. метра. Същата процедура руският концерн е използвал за резервирането на мощностите за продължаването на газопровода „Северен поток 2".


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
22.11.2018 14:47:47
0
0
Отново състезание и съревнование между България и друга православна страна, коя да бъде по-послушна и по-голяма слуга на Русия!
Когато не се състезавате със Сърбия, се състезавате с Гърция.
Между другото, думи като "състезание" и "съревнование" никой не ги разбира в БЮРМ/"Северна Македония"/"Македония", русизми са. Рискувате повече да можете да се разбирате с "бракята", понеже прекалено говорите като руснаците, а те, "македонците", прекалено говорят като сърбите. Възможно, "даже" вероятно е български и "македонски" да станат като руски и украински, тоест българин и "македонец" да имат нужда да знаят английски за да се разберат помежду си. Дори се чудя българите кой език разбират по-добре: руски език или "македонски" "език", защото по речниковия състав български е руски диалект, само руската граматика е много по-различна от българската отколкото е българската от "македонската".
Но в една точка сте прави: ако немците си имат Nord Stream 1 + 2, вие, като стари съюзници на немците, защо да нямате "разрешение" да участвате в TurkStream?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки