Лекари алармират: 10-12% от ражданията у нас са на деца под 1500 грама


Лекари алармират: 10-12% от ражданията у нас са на деца под 1500 грама
Екипът на Отделение по неонатология и родители на недоносени деца
16 Ноември 2018, Петък


Тревожната тенденция нараства, казва началникът на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Мая Кръстева




Автор: Силвия Горанова

Родители на преждевременно родени преди повече от година бебета отпразнуваха Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, заедно с лекарите, медицинските сестри и акушерките от Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Честваме датата ежегодно и е изключително зареждащо да виждаме поотрасналите малчугани вече в добра кондиция, заяви началникът на отделението проф. д-р Мая Кръстева.

10-12 процента от всички раждания в България са преждевременни. За съжаление нараства тенденцията да се раждат бебета с тегло под 1500 грама, обясни проф. Кръстева.

„Това създава необходимостта от интензивно лечение след появата им на бял свят, което за тези деца е животоспасяващо. Абсолютно условие да постигаме резултати в работата си и да съхраним живота на бебчетата, като осигурим и условия за тяхното добро развитие в перспектива, е високият професионализъм на екипите от лекари, медицински сестри, акушерки в отделението. За това допринася също и адекватното и съвременно техническо оборудване на неонатологичните интензивни звена“, допълни проф. Кръстева.

В отделението работят 11 лекари, трима от които специализиращи неонатология, както и 18 акушерки, обслужващи новородените деца във физиологичния и в интензивния сектори.

„Сърдечни благодарности за всеотдайността и професионализма на целия колектив от неонатологичното отделение, начело с проф. Мая Кръстева. Без това не бихме се радвали на тези високи резултати“, поздрави екипа и началникът на АГ- клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Екатерина Учикова.

В момента в интензивния сектор на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги“ всички 10 новородени са с различна степен на недоносеност – с тегло между 800 и 1600 грама. Годишно процентът на тези бебета в клиниката е същият като за страната – 10-12%. „При нас се съсредоточават рисковите бременности от Пловдив, региона и цяла Южна България“, уточни проф. Мая Кръстева.

С незрели бял дроб и сърчице и други усложнения се ражда миналия септември Самуил Попов. „Бях с прееклампсия и детето се появи в 30-ата гестационна седмица. Тежеше едва 1450 грама“, разказа пловдивчанката Кремена Попова.

Наложило се в продължение на 2 месеца лекарите да се борят за оцеляването и стабилизирането на момченцето. В момента Самуил е почти 9 килограма и е любимецът и на своите двама големи батковци, разказа признателната на лекарите майка, която бе донесла домашна баница за професионалния им празник.

Колаж със снимки с най-важните моменти на вече прохождащата Мария Телбийска – от раждането й през миналия март до днес, подари на неонатологичното отделение нейната майка Бойка Орешкова от Раковски.

„Родих в 28-ата седмица. Детето беше 1350 грама, имаше много усложнения – пневмония, дренажи, 3 месеца в кувьоз. С думи не може да се изкаже благодарността, която изпитвам към лекарите“, разказа просълзената майка, чиято дъщеричка Мария вече тежи над 9 килограма. Всичко беше трудно, но си заслужаваше, споделиха и останалите родители.

Пакет с подаръци получиха и всички деца. „Те са най-големите герои, а не ние. Нека бъдат все така упорити и всяко нещо в живота им да се получава по лесния начин“, пожела проф. д-р Мая Кръстева.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки