Село Сушица се преклони пред паметта на флотския герой Димитър Димитров


Село Сушица се преклони пред паметта на флотския герой Димитър Димитров
13 Ноември 2018, Вторник


Навършиха се 75 години от рождението на човека, загинал при изпълнение на войнския си дълг при потушаване на пожар, спасявайки своите другари и кораба, на който е служил

Автор: Янко Крумов

На 10 ноември се навършиха 75 години от рождението на старшина I степен Димитър Атанасов Димитров – флотски герой, загинал при изпълнение на войнския си дълг при потушаване на пожар, спасявайки своите другари и кораба, на който е служил.

Всяка година на тази дата военните моряци и жителите на село Сушица – родното място на старшина I степен Димитров, заедно почитат неговата памет, съхранявайки за поколенията споменът за подвига му.

Пред барелефа в родната му къща, да отдадат своята почит заедно с представителна група военни моряци, водена от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ванъо Мусински, дойдоха и г-н Валентин Ламбев, народен представител, г-н Илия Милушев - съветник на президента, кметът на община Стражица г-н Румен Павлов, началникът на Националния военен университет бригаден генерал Пламен Богданов, председателят на Общински съвет Стражица г-н Илиян Маринов, кметът на селото г-жа Димитранка Калева, много жители и гости на Сушица. Те поднесоха венци и цветя, след което разгледаха музейната експозиция.

На тържественото събрание и концерт, който се състоя по-късно в читалището на селото, присъства командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

След словото си по случай бележитата годишнина, той предаде на г-жа Калева символичен дар за жителите на Сушица – щурвал и корабна склянка, с който наследниците на старшина I степен Димитров, днешните български военни моряци, засвидетелстват своето преклонение и благодарност за това, че неговите съселяни пазят и предават за поколенията споменът за живота и подвига му.

Тържествените прояви завършиха с проверка-заря, поднасяне на венци  и цветя на паметника на загиналите за Отечеството и празнични илюминации.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки