Теодор Студит Изповедник предупредил Никифор, че ще изгуби битката с кан Крум


Теодор Студит Изповедник предупредил Никифор, че ще изгуби битката с кан Крум
10 Ноември 2018, Събота


Духовен син на преподобния, чиято памет почитаме на 11 ноември, бил българският болярин Теодор и неговата жена

Автор: Десант

На 11 ноември християните почитат паметта на св. преподобни Теодор Студит Изповедник, който по време на иконоборците е хвърлен в тъмница, изпратен на заточение и след дълги страдания умира през 826 г.

Малко известно е, че именно той предупреждава император Никифор, че ще загуби битката във Върбишкия проход с българския владетел кан Крум.

Преподобният се родил в Цариград по времето, когато Константин Копроним преследвал почитателите на светите икони. Родителите на Теодор били подложени на гонения и отишли в манастир.

Както е известно, по-късно, след смъртта на императора, през 787 г. в. Никея е свикан Вселенски събор, който осъжда лъжливото учение на иконоборците и признал почитанието на иконите. Чичото на Теодор - св. Платон, който бил на тоя събор, уговорил Теодор и братята му да се отдалечат от човешкото общество и да посветят живота си на Бога. Всички заедно тръгнали да търсят самото място и се спрели в една прекрасна планинска местност, в сянката на гъсти дървета, които растели над бистър извор.

Това място се наричало Сакудиан. Тук те построили църква на името на св. Йоан Богослов. Към тях се присъединили други благочестиви люде и скоро се образувал манастир, в който Теодор приел монашеско пострижение.

Със смяната на власта в Константинопол, Теодор е изпратен на заточение в Солун. Но когато на константинополския трон се възкачва Ирина, тя го уговаря да приеме игуменството на Студийския манастир, затворен при царуването на Копроним.

Но императрицата скоро била свалена от престола от Никифор, който започнал да преследва Теодор, стареца Платон и всички братя от Студийския манастир и всички били пратени на заточение.

Както уточнява житието на преподобния, нечестивият цар, който знаел как всички уважават Теодор, се стараел да го склони към помирение и го повикал при себе си преди да тръгне да се бие с българите. Но Теодор му казал: "Ти, царю, трябваше да се покаеш, преди да отидеш на война, от която няма да се върнеш."

Това предсказание на светеца се сбъднало: царят бил убит във войната с българския цар Крум.

Новият император Михаил освободил Теодор от заточение, но и той скоро бил свален от войводата си Лъв Арменец, при когото започнали нови гонения.

Преподобният бил заточен в Аполония (дн. Созопол). А понеже той и там продължавал да учи и с писма да укорява императора за беззаконието му заточили го на друго, по-отдалечено място.

Той претърпял много в продължение на седемгодишното си изгнание, но нищо не разколебало неговата твърдост. Когато от едно място го заточвали на друго, той казвал: "Нямам истинско жилище на земята. Все едно ми е къде ще ме пратят, защото Бог е навсякъде. Където и да съм, няма да мълча, когато трябва ще защитавам правдата."

Св. Теодор през живота си често изцерявал болести с молитвите си и при гроба му се извършвали много чудеса. Той ни е оставил много поучителни съчинения и между другото - духовни песни. Написал е слова за гонението на християните в България при Омуртаг. Негов духовен син бил българският болярин Теодор с жена си, за чието благочестие светецът се изказва много ласкаво.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
12.11.2018 08:29:52
1
0
Император Никифор-Геник е бил нечестив мъж-който е обичал греха-имал е слуги-женоподобни момчета-не се знае,какво точно е вършил с тях,но за тия му извратени неща е знаела цяла Византия и България.Ромейският император е повел войска над 60 000 души да покори България.Край Плиска войници от тази армия по заповед на императора-мачкали с дикани деца-българчета.Княз Крум-вероятно -християнин-манихей с умела засада с нощна атака сломил ромеите при Върбишкия проход-отряд български жени убили-василевса-Никифор,който за тях бил нечестив-мъжеложец-по Божидар Димитров.Не се покаял императора за греховете си и тръгнал за ненужна война с България дае завоюва и справедливо загинал.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки