На днешния ден: Цар Калоян е признат за император на българи и власи


На днешния ден: Цар Калоян е признат за император на българи и власи
08 Ноември 2018, Четвъртък


През 1204 г. с тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ

Автор: Десант

На днешната дата 8 ноември отбелязваме 814 години от признаването на цар Калоян за император на българи и власи. На тази дата през 1204 г. с тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ.

Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново историкът проф. Пламен Павлов. Той уточни, че международното признание на българската държава е едно от знаковите събития в първите десетилетия от нейното възстановяване от братята Петър и Асен.По думите му актът е осъществен благодарение на прочутия дипломат и войни – техният брат Калоян.

„В 1202 г. той активизира връзките с Рим. Те имат изключително интересна еволюция и градация. Отначало обръщението на папата към Йоаница е като към един местен владетел, без определена титла.

Калоян обаче отговаря като император на българи и власи“, поясни проф. Павлов и допълни, че понятието власи буди много спорове, но според историческите данни то е използвано уместно, защото по това време Калоян има основателни претенции към земите между Дунав и Карпатите, които са изконно български, но са населени с власи.

„Ако проследим преписката между Калоян и Инокентий III ще видим как постепенно българският цар налага своите тези на своя авторитетен кореспондент. И папата в крайна сметка признава законността на българската държава, тоест, че тя не е нещо ново, а е възстановяване на Българското царство от времето на Симеон, Петър и Самуил“, добави проф. Павлов.

Той уточни, че на 7 ноември кардинал Лъв коронясва архиепископ Василий за първосвещеник на църквите в България и Влахия. Според проф. Павлов на следващия ден той коронясва българския владетел с титлата цар, на което Калоян отговаря на папата и благодари, че е провъзгласен за император.

Неговото тълкуване на акта не се приема отрицателно и така до падането на България под османска власт, българските владетели са определяни като императори в западните документи.


В категории: История , Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки