На днешния ден: Цар Калоян е признат за император на българи и власи


На днешния ден: Цар Калоян е признат за император на българи и власи
08 Ноември 2018, Четвъртък


През 1204 г. с тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ

Автор: Десант

На днешната дата 8 ноември отбелязваме 814 години от признаването на цар Калоян за император на българи и власи. На тази дата през 1204 г. с тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ.

Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново историкът проф. Пламен Павлов. Той уточни, че международното признание на българската държава е едно от знаковите събития в първите десетилетия от нейното възстановяване от братята Петър и Асен.



По думите му актът е осъществен благодарение на прочутия дипломат и войни – техният брат Калоян.

„В 1202 г. той активизира връзките с Рим. Те имат изключително интересна еволюция и градация. Отначало обръщението на папата към Йоаница е като към един местен владетел, без определена титла.

Калоян обаче отговаря като император на българи и власи“, поясни проф. Павлов и допълни, че понятието власи буди много спорове, но според историческите данни то е използвано уместно, защото по това време Калоян има основателни претенции към земите между Дунав и Карпатите, които са изконно български, но са населени с власи.

„Ако проследим преписката между Калоян и Инокентий III ще видим как постепенно българският цар налага своите тези на своя авторитетен кореспондент. И папата в крайна сметка признава законността на българската държава, тоест, че тя не е нещо ново, а е възстановяване на Българското царство от времето на Симеон, Петър и Самуил“, добави проф. Павлов.

Той уточни, че на 7 ноември кардинал Лъв коронясва архиепископ Василий за първосвещеник на църквите в България и Влахия. Според проф. Павлов на следващия ден той коронясва българския владетел с титлата цар, на което Калоян отговаря на папата и благодари, че е провъзгласен за император.

Неговото тълкуване на акта не се приема отрицателно и така до падането на България под османска власт, българските владетели са определяни като императори в западните документи.


В категории: История , Добри Вести , Средновековие

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
06.12.2019 12:49:11
0
0
Цар Калоян-войн силен физически-майстор на меча и дипломацията-патриот-родолюбец на българският трон-тежко ранен от ромейска секира в битка с ромеите при въстанието на братята си царете Асен и Петър-раната на Калоян е била в главата.цар на българи и власи-власите били-старите българи в Карпатите и Влашките равнини от р.Днестър до р.Олт..Теза на Й.Вълчев-Туй е бил Калоян-бълг.цар на силна голяма България от Карпатите и Белград до Родопите и Черно море.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки