Военните моряци почетоха паметта на загиналите за Родината


Военните моряци почетоха паметта на загиналите за Родината
03 Ноември 2018, Събота


По традиция, водеща началото си от 1880 г., на този ден се отслужва заупокойна молитва, съпроводена с отдаване на военни почести, за всички, които са положили костите си пред олтара на Отечеството

Автор: Янко Георгиев

На Архангелова, наречена още Мъжка задушница, военните моряци почетоха паметта на загиналите за Родината. По традиция, водеща началото си от 1880 г., на този ден се отслужва заупокойна молитва, съпроводена с отдаване на военни почести, за всички, които са положили костите си пред олтара на Отечеството.

На паметника при устието на Камчия, издигнат в памет на трагично загиналия при изпълнение на служебния си дълг пилот от вертолетната авиобаза на ВМС майор Георги Анастасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, родителите на флотския герой и военнослужещи от авиобазата поднесоха цветя и почетоха своя загинал колега и приятел.

От 11,00 часа, на „Паметника на загиналите във войните за Родината офицери, подофицери, войници 1912–1918 г. от Варна и областта”, в района на Старите гробища на Варна, се проведе военен ритуал и беше отслужена панихида.



Строя на почетния караул и Представителния духов оркестър прие контраадмирал Петев. 



Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и свещеници от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва, след което с военен ритуал на паметника бяха поднесени венци и цветя.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, заедно с група офицери, старшини и матроси от флота, отдадоха почит и на загиналите в Добруджанската епопея през 1916 година.

На интернационалното военното гробище-музей в Добрич също беше отслужена заупокойна молитва от архиерейски наместник отец Иван Дойчев. Над гробовете на загиналите в боевете край града през Първата световна война прозвуча тържествен тръбен сигнал, а присъстващите сведоха глави в знак на преклонение през паметта им.

Групата военнослужещи, водени от контраадмирал Петев и вицеадмирал Манушев, поднесоха цветя и отдадоха военни почести на паметника на загиналите в боевете за Добруджа, издигнат в гробищния парк на село Росеново, както и на мемориалния комплекс край село Козлодуйци, посветен на героите от Шеста Бдинска пехотна дивизия, паднали в битката за Добрич.

Също днес, на Архангелова задушница, пред „Паметника на загиналите от 24-ти Приморски полк”пред Военния клуб в Бургас, се проведе ритуал по откриване на паметна плоча с имената на 300 загинали във войните от 24-ти пехотен полк.



Във военния ритуал - панихида и полагане на венци и цветя, участваха представителни части от военните формирования от гарнизон Бургас и представителният духов оркестър на община Бургас.

Да отдадат почит към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на Родината, бяха  дошли представители на държавната и местна власт, военнослужещи, граждани и гости на града.

След това бе обслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите войни. Ритуалът завърши с изпълнение на химна на Българската армия "Велик е нашия войник".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки