Матрос спасява с цената на живота си кораба, на който служи, от неизбежна гибел


Матрос спасява с цената на живота си кораба, на който служи, от неизбежна гибел
Снимка: Моенноморски музей - Варна
03 Ноември 2018, Събота


На 3 ноември се навършват 75 години от рождението на малко известния български герой - старшина I степен Димитър Атанасов Димитров

Автор: Десант

“Моята родина не познава
своите рождени синове.”
Николай Лилиев

На 3 ноември се навършват 75 години от рождението на един малко известен български герой - старшина I степен Димитър Атанасов Димитров. С цената на живота си той спасява от неминуема гибел кораба, на който служи. 

Димитър Атанасов Димитров е роден на 3 ноември 1943 г. във великотърновското село Сушица. Баща му загива през Втората световна война на фронта при Мохач, Унгария, и малкият Димитър е отгледан от баба си Кина.

На 23 октомври 1962 г. той постъпва в казармата в Горна Оряховица, в школата за химици. След успешното й завършване е изпратен във Военноморския флот като специалист химик. Служи на голям преследвач на подводници (БО) с бордови № 17. На 24 септември 1963 г. е произведен в звание „старши матрос”.

На 4 март 1965 г., докато корабът е на бойно учение в морето, невнимателен изстрел попада в погребите. Складът с оръжията и взривните материали се изпълва с гъст, отровен дим. Има опасност от взрив на кораба. Тогава в погреба слизат командирът на отделение химици старши матрос Димитър Димитров, главен старшина Васил Вачев и старшина II степен Васил Ангелов и започват да изхвърлят сандъците с боеприпаси. Противогазът обаче му пречи, окулярите му се замъгляват и Димитър Димитров го сваля. Димящият сандък е открит и изхвърлен зад борда.

Корабът е спасен, но отровните газове са поразили белите дробове на старши матрос Димитър Димитров и на 6 март той умира от белодробен оток.

Погребан е в родното си село с военни почести.

За проявен героизъм в мирно време с указ на Народното събрание на Димитър Атанасов Димитров е присвоено званието „Герой на социалистическия труд“, златна звезда и орден „Георги Димитров“. Командването на флота му присвоява посмъртно звание старшина I степен.

На 6 март 1966 г. във Военноморска база – Варна е открит паметник на героя. В с. Сушица е създаден Моряшки парк, носещ неговото име, а в двора на родната му къща е поставена паметна плоча.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки