Магическата планина на Орфей е приютила параклис, наречен „Будителите”


Магическата планина на Орфей е приютила параклис, наречен „Будителите”
Снимка: Авторът
01 Ноември 2018, Четвъртък


Вижте къде се намира той

Автор: проф. д.пс.н. Илия Пеев

Това лято със съпругата ми Йорданка преживяхме истинска духовна наслада от културно-историческото и природното богатство на Родопите – магическата планина на Орфей. Имахме щастието и удоволствието да бъдем за по-дълго време в родното ми село Жребичко край Брацигово и смолянското село Славейно, с което ни обединяват родови връзки. Славейно е родното място на к.д.п. Никола Струнчев – бащата на к.д.п. Христо Струнчев, съпруг на нашата дъщеря Сияна.

Родопското село Славейно край Смолян е известно като комитското село с непокорния си дух срещу турските поробители. С оръжие, книги и родопски песни славейновци са воювали срещу османските нашественици и са отстоявали през вековете на робството правото си на свобода и достоен човешки живот.

Народното читалище „Съгласие – 1883” и читалищната библиотека, църквата “Свети Илия” и училището, реставрирано като “Изложбен заслон”, са изиграли огромна роля за съхраняване на културната автономия и духовната независимост през вековете, за запазване на националното българско самосъзнание, вдигали са духа на християните, подложени на мъки и гонения от поробителя друговерец, предпазили са будните родолюбиви славейновци от ислямизация (помохамеда̀нчване и потурчване).

В днешно време тези три институции, утвърдили се като духовни водачи, продължават да поддържат традициите живи и развиват будителския родопски дух.

Тук, в недрата на Родопите, до Аязмото, видяхме параклис „Будителите”, сътворен спонтанно от хората за преклонение и признателност към славейновските будители – местните учители и духовници.

Будителството е чисто български феномен, самородно българско дело. В Славейно будителството ще го открием не само в мъдростта на книгите, а и в майсторлъка на родопските строители, земеделци, животновъди, горски работници, гайдари и певци, музиканти и танцьори, художници, учени, лекари, инженери, капитани на кораби, офицери, учители, писатели и поети, които са родени в това прекрасно село и разнасят по света неговата слава и дух.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки