Прокуратурата излезе с указание пречиствателната станция на „Елените“ да бъде затворена


Прокуратурата излезе с указание пречиствателната станция на „Елените“ да бъде затворена
31 Октомври 2018, Сряда


Крайният срок за принудителната мярка е 5 ноември

Автор: Силвия Горанова

Окръжна прокуратура - Бургас указа на РИОСВ - Бургас да предприеме принудителна административна мярка - да затвори пречиствателна станция, намиращата се в района на Ваканционно селище „Елените“, собственост на издирвания за укриване на данъци Ветко Арабаджиев.

Според магистратите е възникнала непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората.

Поради тази причина прокуратурата е дала срок на РИОСВ да уведоми  наблюдаващия прокурор  за предприетите свои действия в срок до 5 ноември.

От Окръжна прокуратура припомнят, че същите действия са били предприети и през октомври 2017 г. В отговор тогава обаче директорът на РИОСВ в морския град е посочил, че е преценено да не се използва тази мярка, за да не бъде  доведен до риск туристическия сезон през 2018 г., какъвто риск в момента няма.

Припомняме, че Регионалната екоинспекция в Бургас внесе вчера сигнал до прокуратурата и Националната агенция за приходите срещу бизнесмена Ветко Арабаджиев.

Сигналът е за неизплатени над 7 млн. лева глоби, наложени на пречиствателната станция във ваканционното селище “Елените“. От 2012 г. съоръжението няма разрешително за ползване като воден обект.

Само тази година на Ветко Арабаджиев като собственик на пречиствателната станция на „Елените“ е наложена финансова санкция за близо 1,7 млн. лева. Съоръжението пречиства отпадните води освен на хотелите във ваканционното селище, и на голяма част от почивните бази в Свети Влас, а капацитетът му е недостатъчен, каза директорът на Регионалната екоинспекция Тонка Атанасова.

"Високата санкция, която сме изчислили на "Елените", това е във връзка с резултатите, които сме получили от контролните измервания, тъй като тази пречиствателна станция, знаете, че тя е без разрешително за заустване. Взетите проби показват превишение на емисонните норми".

Тъй като наложените глоби за замърсяването и незаконното ползване на пречиствателната станция не са обжалвани, не са и платени, контролните органи са предприели и други действия.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са собственици на няколко хотела у нас. Те се издирват за укриване на данъци в големи размери и към момента продължават да се укриват в чужбина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки