Явор Колев: Фалшивите новини са мощен инструмент на хибридната война


Явор Колев: Фалшивите новини са мощен инструмент на хибридната война
29 Октомври 2018, Понеделник


Това е сериозен проблем, по който трябва да се мисли, защото технологиите са изпреварили законодателството, заяви началникът на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП

Автор: Десант

Фалшивите новини са много сериозен проблем, който интернет предизвиква не само сред представителите на политиката и бизнеса, но и сред обикновените хора. Фалшивите новини са и мощен инструмент на хибридната война. Това заяви началникът на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев по време на конференцията „Технологии и единен цифров пазар: Възможности и предизвикателства“, предаде БГНЕС.

„Създава се някаква фалшива новина, която има за цел да оклевети политик, общественик, артист и т.н. Тя се публикува в сайт, да го наречем „еднодневка“. Той се намира някъде на безплатен хостинг. Тази новина бива разпространена в т.нар. жълти сайтове и впоследствие, чрез социалните мрежи, достига до всеки един от нас като бива споделяна“, обясни Колев технологията на разпространението.

Според него борбата срещу фалшивите новини е допълнително затруднена от факта, че пострадалите нямат необходимата законодателна възможност.

„В нашия Наказателен кодекс има само текстове за обида и клевета. Извършителите на такива престъпления се преследват по частноправен път, чрез тъжба в съда. Няма инструменти, по които самият пострадал да стигне до извършителя. Това поставя сериозен проблем, по който трябва да се мисли, защото технологиите са изпреварили законодателството“, категоричен е Явор Колев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки