Отличиха най-добрите самостоятелни и съвместни изложби на българските музеи


Отличиха най-добрите самостоятелни и съвместни изложби на българските музеи
Снимка: РИМ-Русе
29 Октомври 2018, Понеделник


Вижте къде отидоха наградите

Автор: Десант

В рамките на тазгодишното издание на Панаира на музейните изложби, който се проведе в Русе, бяха връчени награди за самостоятелни и съвместни мобилни изложби на музеи от цялата страна. Концепциите бяха оценявани от жури в състав Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата, доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в Департамент „Антропология“ на Нов български университет и Таня Марева, директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

Диплом и парична награда от Министерството на културата и Община Русе бяха присъдени на Националния военноисторически музей в категорията „Самостоятелна изложба“ за атрактивния и оригинален проект за мобилна изложба „Малкият човек в Голямата война“.

В категорията „Съвместна изложба“  бяха отличени изложбите „Книжовното наследство на Добруджа през Възраждането“ на Регионален исторически музей – Добрич и Регионален исторически музей – Силистра и „Пътят: хроника на ямболския баскетбол 1924 - 2002“ на Регионален исторически музей – Ямбол.

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален исторически музей - Русе и Регионален етнографски музей - Пловдив бе удостоена с награда от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – ЮНЕСКО, София.

Отличие получи също Регионален исторически музей – Монтана. Грамота получи и музеят в Шумен за изложбата „Светлописците на Шумен края на XIX  - средата на ХХ век“.

Конкурсът за съвместна и самостоятелна мобилна изложба се провежда за втори път. Организира се от Министерството на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки