Специализираната прокуратура влезе в Държавна агенция за българите в чужбина


Специализираната прокуратура влезе в Държавна агенция за българите в чужбина
29 Октомври 2018, Понеделник


Правят се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 НК, се казва в официално прессъобщение от прокуратурата

Автор: Янко Крумов

Следователи от СО - СП на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен. Правят се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 НК, се казва в официално прессъобщение от прокуратурата. 

Разследването е свързано със сигнали за корупция срещу Държавна агенция за българите в чужбина, чийто председател е Петър Харалампиев. Той пое ръководството през май 2017 г. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

По неофициални данни на Нова телевизия Петър Харалампиев е бил задържан тази сутрин. Официална информация, че е разследван за "продажба на неистински документи за български произход на граждани, главно на Украйна и Молдова, за сумата от 5 хил. евро броя", обаче все още няма. 

Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 - за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 - документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 - престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

През февруари 2014 г. проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.

Уточняваме, че Петър Харалампиев оглавява агенцията едва от миналата година, близо три години след цитираните по-горе скандали. Дали има отношение към изброените престъпления по НК, очакваме официално изявление на Специализираната прокуратура.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки