Излагат рядка ампула реликварий на св. Йоан Богослов за храмовия празник на храма в Крайморие


Излагат рядка ампула реликварий на св. Йоан Богослов за храмовия празник на храма в Крайморие
28 Октомври 2018, Неделя


С това ще бъде дадено начало на кампания за набиране на средства за изографисване на църквата

Автор: Десант

На 3 ноември църквата „Св. Пимен Зографски“ в бургаския квартал Крайморие ще чества своя храмов празник. За поклонение в този ден в нея ще бъде изложена за първи път ампула реликварий на св. Йоан Богослов, намерена на близкия полуостров Форос. 

С това ще бъде дадено начало на кампания за набиране на средства за изографисване на църквата. Тя се организира от Инициативен комитет с председател проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Област Бургас.

За да спомогне дарителската кампания, бургаският регионален исторически музей организира представяне на ценния експонат. Той беше открит от екип с ръководител Милен Николов през 2014 г., при археологически разкопки на единствената  раннохристиянска базилика в община Бургас на п-в Форос в землището на кв. Крайморие.



Находката е единствена по рода си в света. Подобни са открити в Ефес, но те са изработени от глина, докато ампулата от Форос е оловна. Датирана е от VІ в. и се свързва с култа към св. Йоан Богослов. Той е бил любим ученик на Исус Христос, заселил се по заръка на учителя си в Ефес, където написва Апокалипсиса и свършва земния си път. Според археолозите пилигрим от крепостта „Порос” е извършил поклонение на гроба на светеца в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва - ампула с лечебен прах.

Тя ще бъде изложена за поклонение в крайморския храм заедно с частица от Христовия кръст, донесена в църквата от историка Божидар Димитров за откриването й, както и мощите на преподобномъченици,  пренесени от Йерусалим. 

Всички набрани средства от дарения в деня на храмовия празник на 3 ноември ще бъдат  предоставени за кампанията за зографисване на църквата.

Дарителската сметка за зографисване на храм „Св. Пимен Зографски“ е:
IBAN: BG91BUIN95611100616355
BIC: BUINBGSF
Алианц банк България, клон Бургас
Основание: изографисване

Храмът в Крайморие се смята за малка духовна част от големия Зографския манастир „Св. Георги” на Света Гора, тъй като в основите му е вкопан основен камък и пръст от българската атонска светиня, донесени лично от игумена на манастира архимандрит Амвросий. В него има икони от Атонския манастир, където е служил на Бога покровителят на храма свети Пимен.

Целият църковен комплекс, който днес включва и православно неделно училище, е изграден с дарения, като 10 хиляди лева за изработването на иконостаса в него бяха предоставени от телевизия СКАТ и нейния създател Валери Симеонов, днес вицепремиер на България.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки