Археологическият музей във Варна разказва за пътя на спондилуса


Археологическият музей във Варна разказва за пътя на спондилуса
Снимка: Уикипедия
24 Октомври 2018, Сряда


Спондилус е вид морска мида, от черупката на която през праисторията са били изработвани гривни, медальони, апликации за дрехи, идоли

Автор: Силвия Горанова

През 2018 г. се навършват 30 години от морската експедиция "По пътя на спондилуса". Нейната основна цел е да се проучи по експериментален път морския маршрут на търговските контакти между Егейско и Черно море, осъществявани през праисторическата епоха.

Плаването е осъществено с водолазен кораб "Камчия". Маршрутът на експедицията започва от Варна и преминава през Черно, Мраморно и Егейско море до Пирея и обратно.

Научни ръководители на експедицията и членове на екипажа на кораба са проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов от Варненския археологически музей.

Спондилус е вид морска мида, от черупката на която през праисторията са били изработвани гривни, медальони, апликации за дрехи, идоли. Такива изделия са открити на територията на почти цяла Европа.



В България най-голямо количество изделия от черупката на мидата спондилус са открити в праисторическите некрополи край Варна и Дуранкулак.

В изложбата ще бъдат показани архивни фотографии, карти, модел на кораба "Камчия", компасът и бинокълът използвани по време на експедицията.

Изложбата ще бъде открита на 27 октомври (събота) от 10,30 ч. на първия етажа в сградата на Варненския археологически музей.

По време на откриването ще бъде представено второто издание на книгата със спомените от плаването на капитана на кораба "Камчия" Веселин Венков. Изложбата ще може да бъде посетена до месец декември.


В категории: Новини , Праистория , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки