Неподозираните лечебни свойства на кехлибара


Неподозираните лечебни свойства на кехлибара
23 Октомври 2018, Вторник


Вижте за какво помага той и как може да различите истинските "слънчеви камъни" от ментетата

Автор: Дина Харизанова

Свикнали сме да възприемаме скъпоценните и полускъпоценни камъни като бижужа или украшения на луксозни вещи. Но голяма част от тях имат и други полезни свойства и намират приложение и в други сфери на човешката дейност. Съществува и едно направление в алтернативната медицина, посветено на лечението с естествените камъни – литотерапията.

В древността се е смятало, че няма болест, която да не може да бъде излекувана с кехлибар. Той е популярен и като „слънчев камък“. Неговият химически състав зависи от местонахождението му.

Повечето кехлибари се състоят от четири основни вещества: въглерод, кислород, водород и определено количество янтарна киселина. Но в най-добрите екземпляри се срещат още дванадесет компонента, сред които магнезий, калций, цинк, йод, желязо и др. Тъй като са се формирали в течение на милиони години от вкаменена смола от иглолистни дървета, кехлибарите имат много мощна енергетика.

Смята се, че чудодейният камък нормализира кръвното налягане, извежда от организма радиоактивните елементи, предотвратява появата на ракови клетки и възпрепятства процеса на разрушаване на червените кръвни телца. Той дава импулс за творчество, укрепва физическото здраве и дарява оптимизъм и бодрост.

Лечебната вода, получена като настойка от кехлибар, помага при различни стомашни проблеми и възстановява биополето на човека. Тя чисти организма от шлаки.

Кехлибарените обеци и гривни защитават от простуда и облекчават грипните състояния. Колиета с този камък предотвратяват астматичните пристъпи. Те нормализират работата на щитовидната жлеза – американските ендокринолози и днес препоръчват на пациентите си да ги носят с цел да възстановят нейната функция. Тези украшения подобряват самочувствието на метеозависимите хора по време на слънчеви изригвания, магнитни бури и резки промени в атмосферното налягане. Носенето на бижутата, освен това, стимулира регенерацията на клетките на кожата.



За лечебните свойства на кехлибара е писал още Авицена. В  своята многогодишната практика той установява, че спира кръвотечение и повръщане, лекува неравномерната работа на сърцето, премахва болките в корема, помага при нарушения на съня и кръвохрачене. Легендарният древен лечител успешно церял с него болести на бъбреците, стомаха, избавял пациенти от отравяния, туберкулоза, кожни заболявания и много други.

Древногръцкият пълководец Калистрат съветвал всички, които „страдат от резки пристъпи на раздразнение“, да се лекуват със стрит кехлибар, разреден с горещо вино в съотношение 1:3, приет вътрешно веднъж дневно след ядене.

Римският писател Плиний разказва как да се лекува отслабено зрение при децата: „Кехлибарът се стрива на прах и се смесва с розово масло и мед.“

За лечение най-добри се считат камъните с цвят на восък, прозрачни и червени, с жълтеникав оттенък.

Трябва да се знае обаче, че добавките, в състава на които влиза кехлибар, е желателно да се пият по време или след хранене, за да се предотврати образуването на язви, тъй като янтарната киселина е доста агресивна. Те трябва да се избягват и от хора, които страдат от бъбречнокаменна болест, тъй като способстват за образуването на камъни.



За приготвянето на настойка от кехлибар се използват необработени камъни, които се счукват на прах и се смесват с водка или спирт. Оптималното съотношение е 25 г кехлибарен прах на половин литър спирт. Получената смес се оставя да престои 14 дена на възможно най-слънчевото място.

Готовата настойка може да се приема както вътрешно, така и с нея да се разтриват болни стави, сухожилия и различни проблемни участъци. Пие се по 5 капки на ден, добавени в храна или напитки. Този лек не се нуждае от някакви специални условия на съхранение и запазва лечебните си свойства повече от три години.



Съществуват обаче много кехлибари ментета, които не притежават свойствата на естествения слънчев камък.  В неговата вътрешност може да се видят много въздушни мехурчета, а на ултравиолетова светлина луминесцира.  Потопен в разтвор на сол, истинският ще остане на повърхността, а изкуственият ще потъне.

Ако прекарате кехлибар по косата – истинският камък ще се наелектризира. Ако потриете два камъка един в друг, ще се усети лек смолист мирис.

И още една полезна информация за финал. Бижута от кехлибар, които лекуват, облекчават, пречистват, защитават и  хармонизират, ще бъдат представени на четвъртото специализирано  търговско изложение „Здраве и красота с натурални и био продукти“, което ще се проведе от 24 до 27 октомври в Изложбената зала на столичния ЦУМ (вход откъм Музея на София).


В категории: Рецепти за здраве , Медицина , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Владимир Светозаров
11.10.2022 03:05:31
0
0
В нашите организми няма шлаки .
Попитайте Медик а не Металург .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки