Храната с неясни съставки води до проблеми със стомашно-чревния тракт


Храната с неясни съставки води до проблеми със стомашно-чревния тракт
19 Октомври 2018, Петък


В това е категорична д-р Силвена Цветанова, най-новият специалист в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ-Бургас

Автор: Десант

Млад и обещаващ специалист гастроентеролог избра УМБАЛ Бургас пред болници в Пловдив. Д-р Силвена Цветанова е най-новият специалист в Отделението по гастроентерология на болницата, а от 1 октомври преглежда и в Медицинския център на болницата -  „Св. Николай Чудотворец“. Тя е категорична, че Бургас дава добри перспективи за младите лекари, особено от редки специалности, каквато е нейната.

Д-р Цветанова е завършила медицина в МУ Варна, работила е в Отделението по гастроентерология в болницата в Добрич. Убедена е, че като университетска болница УМБАЛ Бургас е по-добър избор от болницата, в която е работила 6 години. „Градът също ми харесва, затова го предпочетох пред Пловдив, откъдето имах предложения“, казва тя.

Младата лекарка е участвала в проучвания, свързани със съвременния живот и начин на хранене и отражението му върху заболеваемостта. Те доказват, че в последните години гастроентерологичните заболявания се увеличават и за това има причини.

Проучванията са свързани най-вече с начина на хранене и неяснитеи изкуствени съставки в храната.

„Всички съставки, които организмът не можеда разгради, сеотлагат в черния дроб като мазнини. Това са химичните вещества в храната, които са неестествени за нас. И затова все по-често се срещат хора с чернодробна стеатоза – т.нар. омазнен черен дроб. Мнозина с мятат, че това е проблем на злоупотребяващите с алкохол, но не е така. Имам много пациенти, които не консумират алкохол и въпреки това са с чернодробни проблеми. Такива например са 90% от диабетиците, както и хората с високо кръвно“, посочва д-р Цветанова.

Зачестяват и пациентите с хеликобактер пилори – бактерия, която ако не се лекува, провокира язва и рак на стомаха. Причината отново е в храната с неясен произход. Рефлуксът, или т.нар. киселини, също са причина за оплаквания от страна на пациентите.

За да повиши ранната диагностика на заболяванията на стомашно-чревния тракт, д-р Цветанова и ръководството на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ планират организирането на информационни и скринингови кампании. Първата ще се проведе през м. ноември.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки