Законът за хората с увреждания стана ябълката на раздора в Съвета за тристранно сътрудничество


Законът за хората с увреждания стана ябълката на раздора в Съвета за тристранно сътрудничество
16 Октомври 2018, Вторник


Вицепремиерът посъветва Мая Манолова да не учи бизнеса

Автор: Десант

След един час дебати на Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателите заявиха, че няма да подкрепят законопроекта за хората с увреждания. Причините - системата за оценка на неработоспособността с решения на ТЕЛК-комисии е доказала своята корупция. А задължителните квоти за наемане на хора от бизнеса ще са неефективни.

"Да се въвеждат солени глоби, равносилни на данък "хора с увреждания", за работодатели, които не изпълнят квотите, е абсолютно решение в грешна посока. В случая става дума за задължение и санкции, а не за стимули и подкрепа на самите хора с увреждания", заяви Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Синдикатите също се разделиха в позициите си. Според "Подкрепа", законопроектът не променя нищо. От КНСБ са на мнение, че трябва да се даде време, за да се види ефектът от промените.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков припомни, че правителството отпуска 150 милиона лева повече за социални дейности. Има и програма, която да подпомага работодателите и съответно осигурява финансиране за пригодяване на работните места за хора с увреждания, както и национална програма, която да финансира проекти за по-достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Мая Манолова пък обясни пред социалните партньори, че въвеждането на квоти и санкции за неизпълнение може да бъде избегнато от бизнеса с алтернативни мерки.

Вицепремиерът Валери Симеонов обаче я контрира: "Не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда. Недейте да манипулирате, побъркахте държавата!".

Въпреки несъгласието на работодателите, законопроектът за хората с увреждания влиза за разглеждане утре в Министерския съвет, а до края на седмицата и в Народното събрание. Целта е проектозаконът да бъде приет до декември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки