Затвори врати и една от последните селски фурни в Бургаско


Затвори врати и една от последните селски фурни в Бургаско
13 Октомври 2018, Събота


Причината е повече от куриозна

Автор: Диана Славчева

Преди седмица затвори врати една от последните селски фурни в Бургаския край - тази в село Русокастро. Около 80 са обектите в региона, произвеждащи насъщния, но тези, които предлагат някогашния вкусен истински селски хляб, вече се броят на пръсти. 

Причината фурната в Русокастро да спре да работи е повече от куриозна. Оказва се, че местните жители предпочитат да купуват заводски хляб от бакалиите в населеното място. По думите на един от тях, селският изсъхвал много бързо, докато купешкият оставал мек и пухкав цяла седмица. 

Никой обаче не си дава сметка, че това е така следствие на вложените в него подобрители и консерванти. 

Русокастренци не се изкушават дори от конкурентната цена на този, който вадят във фурната на тукашната земеделска кооперация. Той се продава само за 70 стотинки, докато магазинският е по 1,10 лв.

Но пък в хоремаците можеш да го вземеш на вересия и явно това ги изкушава.

"Има и друга причина - в последните години жителите на селото много намаляха " - уточнява пред "Десант" председателят на русокастренската кооперация Живко Пенчев. 

Следствие на това, и клиентите на фурната станали по-малко.

"За да стигнем равнището на себестойността, трябва да произвеждаме на ден по 800 хляба, а от две години насам вадим едва по 100-120 хляба. И така натрупахме голяма загуба".

Затова и сега, когато им свършило брашното, решили да сложат кръст на това производство. За жалост на ценителите на истинския хляб. 



Така лека-полека неговият вкус ще остане само спомен за по-възрастните, които го помнят. А младите поколения, израстнали с пълния с най-различни химически добавки заводски хляб, дори няма да знаят от какво се лишават.

За пореден път нещо истинско става жертва на плодовете на индустриализацията в най-лоште й измерения - влагането на влошаващи здравето ни добавки. Уви! 


В категории: Новини , Репортажи

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Иванка Кръстева
15.10.2018 05:36:30
2
1
Наистина хлябът беше много вкусен. Но не може да се работи в това време и да не се опиташ да направиш подобрения и да вложиш и осъвремениш производството. Можеше да се купи пакетираща машина, да се сложи в торбичка и така щеше да издържи повече време този вкусен хляб. Да се бяха размърдали господата от кооперацията и да рекламират хляба в другите села, а защо не и в града. Всичко загива. Не може само да печелиш, а да не влагаш. Пощуряха с тези земи и субсидии. След като има пари за нова техника в кооперацията, защо да няма и осъвременяване на техниката във фурната? Но печалбата е от друго място. Насъщният на хората не е приоритет явно?
2
Славка желева
14.10.2018 23:27:05
4
0
Този вкусен селски хляб съм яла всяко лято преди години когато бях при сестра ми!Срам и позор,най -хубавото в България умира,ако дойдете в Испания ще видите истината,хляба от селските фурни е по скъп и по търсен от всеки един префабрикуван,жалко
1
Az
14.10.2018 12:36:47
2
0
Фурната в село Гълабец, когато имам възможност ходя до там от Бургас, правят и закуски...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки