След консултация с Борисов и Валери Симеонов: Депутатите разшириха помощта за децата сираци


След консултация с Борисов и Валери Симеонов: Депутатите разшириха помощта за децата сираци
12 Октомври 2018, Петък


Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях, каза Мая Манолова, която не скри задоволството си от решението на парламента

Автор: Десант

Политиците в парламента и правителството заедно с омбудсмана постигнаха консенсус за разширяване на помощта за всички деца-сираци и полусираци, които нямат право на наследствена пенсия, съобщава Флагман. бг.

От ГЕРБ първоначално бяха резервирани по отношение на предложение от БСП. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска почивка за консултация с финансовия министър, за да получи съгласие, че ще има ресурс за новата помощ и за полусираците.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова направи изявление в парламента заедно със Златина Хаджипанайотова, по чиято инициатива миналата година стартира кампания за промяна в Закона за семейните помощи за деца.

„След една година кампания, която започна с писмото на Златина до Дядо Коледа, с което можеше и настояваше българската държава да подкрепи децата-сираци и след една година кампания, след писане на законопроекти с парламентарни групи, натиск, имаме добра новина, имаме победа. Абсолютно всички деца-сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий и обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне”, заяви Мая Манолова.

Тя добави, че наистина се чувства щастлива. По думите й тази победа може да изглежда малка, но за нея била огромна, защото се завръщала справедливостта и достойнството на децата и на техните останали живи родители.

Манолова обясни: „Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях. Вече няма да има подоходен критерий. Абсолютно всички деца-сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава, което е честно, което е справедливо. Също така се надявам, че тази подкрепа няма да бъде символична. Тя ще бъде определена в Закона за държавния бюджет за следващата година. Но ще получават абсолютно всички. Доскоро имаше унизителни ограничения, че подкрепа получават само тези, чиито родители имат доход до 75 лева, до гарантирания минимален доход. Представете си кое е това българско семейство, което въобще може да оцелее със 75 лева или с 2 по 75, или както е в случая със Златина – с 4 по 75 за четиричленно семейство. Слава Богу, тази несправедливост повече няма да съществува.”

Манолова коментира, че държавата трябвало да бъде майка за своите деца, а не мащеха.
Златина Хаджипанайотова каза от своя страна: „Да, от днес държавата наистина стана майка на българските деца и не ги разграничава по подоходни критерии, по отношение на полусираци, на сираци. Ние извоювахме една огромна победа за всички деца в неравностойно положение, без един или без двама родители. Аз много благодаря на българския омбудсман. Благодаря на всички, които се отзоваха и ни подкрепиха.”

Мая Манолова добави: „Това е авторката на писмото до Дядо Коледа. Макар и по-късно, както се случват нещата в България, Дядо Коледа дойде за следващата Коледа, но все пак дойде.”

Малко след това Цветан Цветанов обяви в пленарна зала, че промените ще бъдат приети след съгласие, дадено от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

Последва гласуване на поправките на второ четене, след което Георги Гьоков от БСП благодари на Цветан Цветанов и ГЕРБ и призова и друг път управляващите да се вслушват в предложенията на опозицията.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки