Ще изследват в София откритите това лято в Каменово скелети и кремъчни изделия


Ще изследват в София откритите това лято в Каменово скелети и кремъчни изделия
Снимки: РИМ-Разград
09 Октомври 2018, Вторник


Какво още бе открито там през четвъртия археологически сезон


С нови, интересни разкрития приключи четвъртият археологически сезон в с. Каменово. Ръководител на обекта бе доц.д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, Димитър Чернаков от РИМ - Русе и зам. ръководител Дилен Дилов от РИМ - Разград.

Благодарение на държавно финансиране от Министерство на културата, тази година са привлечени антрополог Виктория Русева и специалист, занимаващ се с кремъците - д-р Алета Гуадели, работници.

Тази есен археолозите проучваха отново работилницата за кремъчни сечива и праисторическия некропол, разкрит в двора на местното изоставено училище. Работата на археолозите бе насочена в два сектора - сподели Дилен Дилов. Голямата кремъчна работилница, дълга километри, от която да се съберат всички кремъци от сектор Х, сортират и да се преброи концентрацията им в дълбочина 15 см. Там са броени хиляди кремъчни отломъци. Намерени са 12 кремъчни тесли в различна фаза на разработка.

Най-интересната находка е медна брадва - четвърта или пета от Каменово. Вероятно цялото местно население е било заето с добив на суровината, намираща се на 2 км - в с. Равно, където има открити вертикални шахти за добив на кремъци. Сечивата са били предназначени за износ.

В края на периода селищата са били унищожени от войни, но племената, идващи от североизток не са се заселили на мястото и следват стотици години (хиатос), през които никой не е живял там.

В сектор ХIII и XIV е засечен некропол и са открити три гроба от халколитната епоха. Гробовете, образуващи редици, са в слой под работилницата за кремъци. 3 купи и 1 гърне, обърнати наобратно, са покривали скелетите, намиращи се на 20 см под тях. Двата гроба са на жени, а третият - на висок около 180 см воин, който освен каменна брадва в ръце е имал и каменна тесла.



В по-съвременния пласт е открита монета от 10 ст (черен гологан). Тя е от 1881 г., от когато датира първата къща в центъра на селото. Открита е и венецианска монета от ХVII век.

Скелетите и кремъчните изделия са взети за изследвания в София. Новите и много редки находки са от преди около 6500 години. 

Източник: Регионален исторически музей-Разград


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки