Български научен проект усъвършенства технологиите за диагностика на рак на гърдата


Български научен проект усъвършенства технологиите за диагностика на рак на гърдата
Снимка: M3 Communications Group
08 Октомври 2018, Понеделник


Новаторските решения в областта на науката и медицината, разработвани в рамките на MaXIMA, са с европейско финансиране


В духа на световния месец за борба с рака на гърдата, Христо Христов – заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представи днес европейското финансиране на новаторски решения в областта на науката и медицината в страната.

Едно от тях се осъществява по туининг проекта MaXIMA, раководен от учени от Техническия университет във Варна. То е финансиран от Европейския съюз и цели да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата – болест, която отнема хиляди човешки животи – като предостави на медицинската общност възможност за подобряване техниките за ранна диагностика.

Доц. д-р инж. Кристина Близнакова, координатор на проект MaXIMA, разказа за очакваните резултати от неуморната работа на екипа, който се фокусира върху създаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и използването им за усъвършенстване на съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография.

Като част от проекта, учените създават база данни, която се обновява непрекъснато, а до момента съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички изследователски групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика.

„Вярвам в потенциала на младите ни учени и приноса на България в разработката на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм искала да работя в родната си страна – благодарение на множеството европейски инвестиции, у нас се завръщат редица отлични учени с желание да развиват научна дейност в България. Сигурна съм, че инвестициите в научни изследвания в страната тепърва ще се увеличават, тъй като кадрите, които създаваме, са пълни с ценни идеи и ентусиазъм“ – каза доц. Близнакова.

Една от 8 жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Ежегодно болестта отнема около 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва световният месец за борба с рак на гърдата, който също така напомня за страшната статистика и неимоверните усилия на пациентите да се преборят с тази потенциално смъртоносна болест.

„Европейският съюз вярва в идеите, които променят света. Инвестициите в здравния сектор и проекти като MaXIMA водят до създаване на прогресивна научно-изследователска среда в България, от която имат полза пациенти в цяла Европа. Еврофинансирането води до иновации в областта и създава предпоставки за икономически растеж и нови работни места“ – добави Христо Христов.

Проектът MaXIMA, реализиран по програма Хоризонт 2020, се осъществява в партньорство с утвърдени университети в Белгия и Италия. За цялостната му идея има заслуга именно доц. Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна и носител на престижната международна награда „Мария Кюри“.

MaXIMA е част от дългогодишната работа на доц. Близнакова и екипа й, които използват иновативни биоинженерни техники и компютърно моделиране, за да подпомогнат ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата. ЕС инвестира в здравни проекти, като MaXIМА, защото те позволяват на учените да осъществяват идеите си и да решават едни от най-важните въпроси на обществото.

Проектът приключва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат достъпни за компании, разработващи медицинска техника за образна диагностика с цел усъвършенстването й.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки