Игнатий Старозагорски - един български светец, убит заради вярата си


Игнатий Старозагорски - един български светец, убит заради вярата си
08 Октомври 2018, Понеделник


Изминали са 208 години от неговия мъченически подвиг

Автор: Десант

На 8 октомври почитаме св. Игнатий Старозагорски, от чийто мъченически подвиг се навършват 204 години Той е български светец и е смятан за небесен покровител на Стара Загора. Мощите му се пазят в руския манастир "Св. Пантелеймон" в Атон.

Ето какво е известно от неговото житие.

Св. Игнатий бил роден в Стара Загора - в тогавашната Търновска епархия. Кръстен бил с името Иван и от детинство обичал уединението. Станал послушник в Рилския манастир, където попаднал при груб и жесток старец. Шест години той търпеливо понасял ругатните и побоите му.

Един ден този старец побеснял от гняв, взел оръжие и искал дори да го убие. Уплашен Иван се върнал в родния си край. Когато сърбите се надигнали против турците, бащата на Иван умрял мъченически за вярата, а майка му и двете му сестри насила били потурчени. Иван се скрил и така се спасил, след което отишъл в Румъния, в град Букурещ. Там станал приятел със св.мчк Евтимий.

Напуснал шумния Букурещ и решил да се уедини на Света гора. По пътя се отбил в Шумен, където разбрал, че неговият приятел Евтимий се е потурчил. Там и той бил нападнат от турски войници, които го принуждавали да се отрече от вярата. От страх той им дал обещание и те не го закачали.

Веднага избягал от града и в Стара Загора се срещнал с един светогорски монах, проигумен на манастира "Григориат". Заедно с него той отишъл на Света Гора и известно време живял в тази обител, а после останал в скита "Св. Анна" при приснопаметния отец Василий. Иван разбирал там за мъченическата смърт на приятеля си Евтимий и също пожелал мъченически подвиг за вярата си.

Отишъл в скита "Св. Йоан Предтеча" при известния духовник Никифор, където намерил пристанище за своята душа. Под мъдрото духовно ръководство на стареца напреднал в духовните подвизи и бил постриган за монах с името Игнатий. Отишъл в Иверската света обител и се поклонил на чудотворната икона на Пресвета  Богородица, наречена "Вратарница", простил се с тамошните монаси и духовници и заминал с кораб за Цариград, където искал да пострада мъченически. Игнатий се причастил с Пречистите Тайни, облекъл се в турски дрехи и отишъл сам да изповяда вярата си пред турския съд.

Няколко пъти не му се отдавало, защото съда нямал заседания и той се връщал наскръбен. Но дошъл денят, в който се изпълнило неговото желание - пред съда той изповядал вярата си, свалил от главата си зелената турска чалма и я захвърли на земята.

По заповед на съдията го хвърлили в тъмница, измъчвали го, но той останал непреклонен и твърд във вярата си.

След това съдията го осъдил на смърт чрез обесване. Това станало на мястото, наричано Пармак-капу на 8 октомври 1814 г. 


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки