Как преди 13 години свлачището в Сарафово бе "укрепено" с фиданки за милиони


Как преди 13 години свлачището в Сарафово бе "укрепено" с фиданки за милиони
Снимки: Десант
05 Октомври 2018, Петък


От обещаното от правителството на Сакскобургготски "зелено сърце на Бургас" днес е останала само язва от преяждането със сладки хапки

Автор: Диана Славчева

През есента на миналата година кабинетът отпусна 8 млн. лева за укрепване на свлачища в  Сарафово, както и на северния бряг на Царево.

Поройният дъжд преди дни активизира свлачищните процеси в бургаския квартал, като те вече заплашват да погълнат къщите, изградени в близост до морския бряг.

Проблемът съществува от години. Малцина обаче са тези, които вече си спомнят как още през 2005 г. там се изсипаха едни самосвали с пари за укрепването на свлачищния район, от която днейност днес няма и следа. 

Събитията се развиват преди 13 години през май. На власт е сакскобургготската камарила. Понасъбрал се е доста бюджетен излишък и държавното ръководство спретва една държавна компания, която да го раздава на наши и на ваши хора под формата на подкрепа на различни проекти. Кръщават я „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД..

Едно от подпомогнатите с бюджетния излишък начинания е една акция за предотвратяване на свлачищните процеси, вилнеещи по голия склон над морето в бургаския квартал Сарафово. За целта от фискалния резерв изсипват 1,6 милиона лева на фирма „Бургасцвет-90“, която набучва в стройни редички крехки фиданки на площ около 400 дка.

За откриването на бъдещата гора още в зародиша й тук се появява лично заместничката на Кобурга министър Долорес Арсенова.

На трогателното кратко тържество край баира шефът на бургаската цветарска фирма Васил Танев обещава, че до 3-4 години този склон ще се превърне в „зеленото сърце на Бургас, в което ясенът, кедърът и акацията ще бъдат гарнирани с тамарис, птиче грозде, миризлива върба, габър и пр“. А министърката му приглася, че технологията била „най-съвременна, европейска и екологична“. Арсенова с апломб заявява, че „този проект е част от голямата цел – модернизация на България, модернизация на мисленето, модернизация на живота“.

Само една петилетка след това, пез 2010 г. екип на "Десант" посети мястото и с очите си видя как на практика се разминават думи и дела, обещано и изпълнено, речено и сторено – наречете го както искате.

Тогава жителите на квартала споделиха, че след приключването на залесителното мероприятие, от „Бургасцвет-90“ повече не са се вяснали насам, фиданките потънали в буренаци и повечето от тях геройски погинали.

Нашият екип завари непроходима джунгла от свободно разраснали се и преплели клонки акациийки, много бъзуняк, къпинаци и трънаци, но не и обещаната модернизирана България.



Днес в пейзажа над сарафовското крайбрежие няма и помен от посадените стотици фиданки. И той наподобява не "зелено сърце на Бургас", а опърпан стомах на язваджия, погълнал лакомо голям залък. В случая – милион и половина грешни парици на несретния български данъкоплатец.

Цената с днешна дата е поглъщането на крайбрежната земя от нищо не спирано свлачище. Дано и отпуснатите сега милиони не потънат отново в него без следа.




В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
07.10.2018 02:21:29
0
0
Искам да обърна вниманието Ви на това, че при румънското правителство се е образувало звено Чентенар 1918-2018, тоест Столетие 1918-2018, за тържественото празнуване на 100 години от учреждението на Велика Румъния (всъщност чак през 1920 официално - тоест, според международно право - се създава Велика Румъния, вследствие на договора от Трианон с Унгария):
https://www.facebook.com/romaniacentenara/
http://centenar.gov.ro/web/
Departamentul Identitate Națională
https://www.youtube.com/channel/UC0uyM5MRTi4wvu0-bpBmZAg
https://www.facebook.com/romaniacentenara/
Вие и украинците сте пряко засегнати от идеята на възстановяване на Велика Румъния. Също и молдавците.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки