Църквата в село Гугутка отбеляза 180 години от освещаването си


Църквата в село Гугутка отбеляза 180 години от освещаването си
01 Октомври 2018, Понеделник


Потомци на селото се събраха, за да почетат годишнината и загиналите  за свободата на селото

Автор: Ирина Мухтарова

Малцина знаят, че в ивайлоградското село Гугутка се намира една от най-старите църкви в Южна България. Храмът, носещ името „Свети Йоан Богослов“, е издигнат през далечната 1838 г. с общите усилия на родолюбивите местни християни.

Архитектурата на сградата е уникална. Строителите са били принудени да се съобразят с порядките, налагани от поробителя по онова време – православните храмове да бъдат вкопани дълбоко в земята, а надземната част, заедно с покрива, не трябвало да надвишава височината на човек, седнал на кон.

Това условие не сломило местните християни. По-късно те успели да изградят и килийно училище, което въпреки натиска и проблемите, създавани от османската власт и от гръцкото духовенство, се превърнало в просветен и духовен център.



С цената на много жертви и въпреки извършвания над тях геноцид от страна на гръцката патриаршия, тогавашните жители на село Гугутка успели да съхранят храма и да защитят българския дух и традиции.

Най-тежките години за селото настъпват през 1913 г., разказват местните жители. Тогава башибозуци опожаряват селото до основи, палят църквата и избиват стотици жени, деца и старци. Днес костите им са положени с специална костница в двора на храма.

Макар и трудно, хората в Гугутка успяват да възродят селото си и да реставрират църквата си. Тази година храмът отбелязва 180 години от освещаването си.

За жителите и потомците на село Гугутка 29 септември е свят ден. И тази година те изпълниха малката църквичка, в която бе отслужена Архийерейска света литургия, водена от Знеполския епископ Арсений.



Този ден е и повод за гордост, защото събитията от онези дни няма да бъдат забравени, а подвига на героите винаги ще се тачи и помни.
 


В категории: Новини , История , Войни за освобождение , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки