Митрополит Йоан представлява Светия синод на тържества в Болград и Одеса


Митрополит Йоан представлява Светия синод на тържества в Болград и Одеса
30 Септември 2018, Неделя


Навршват се 180 години от освещаването на Спасо-Преображенския събор - главния храм на българската диаспора в Украйна

Автор: Десант

По решение на Светия синод, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще представя Българската православна църква в тържествата по повод 180 години от освещаването на Спасо-Преображенския събор в Болград и Одеса, Украйна.

В тържествените мероприятия участие ще вземат и йерарси от Руската, Гръцката, Грузинската православни църкви. На специално посещение в Одеса е и Александрийският и на цяла Африка папа и патриарх Теодор II.

Спасо-Преображениският събор в Болград е главният храм на българската диаспора в Украйна, той се явява освен като изключителен паметник на архитектурата, но и като свидетелство на великата и драматична борба на православния български народ за свободно и достойно изповядване на хилядолетната отеческа православна вяра.

Затова и участието на Българската православна църква е от огромно значение за УПЦ-МП.

Припомняме, че през 2012 г. куполът на храма се запалва, след което е започната кампания по събиране на средства за възстановяване, като реставрационни работи продължиха почти десетилетие.

В неделния ден – 30септември, ще бъде извършен чинът по освещаване и обновяване на храма, а след това и отслужена архиерейска св. литургия. Митрополит Йоан ще прочете и поздравителен адрес от името на Българския патриарх и Светия синод на БПЦ-БП.

***

Храмът „Преображение Господне” в Болград има огромно значение не само за бесарабските българи, но и за българската идея в световен мащаб. Според историците храмът може да бъде сравнен с желязната църква Свети Стефан” в Цариград и с катедралния храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Църквата е построена от няколко вълни български преселници-колонисти в края на 18-ти и в началото на XIX век за да се покаже ясно българското присъствие в Болград, а нейният храмов празник е и празник на бесарабските българи. Спасо-Преображенския събор е архитектурен шедьовър и е обявен за паметник на културата.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки