Откриват юбилейна изложба в памет на проф. Александър Фол


Откриват юбилейна изложба в памет на проф. Александър Фол
30 Септември 2018, Неделя


Тази година се навършват 85 години от рождението на видния траколог

Автор: Десант

На 9 октомври от 16,00 ч. в коридорното пространство на четвъртия етаж на Първи корпус в НБУ ще се открие юбилейната изложба „Пътешественик във времето", посветена на 85 години от рождението на проф. д.и.н. Александър Фол. 

Тя е дело на Департамент „Средиземноморски и източни изследвания“, НБУ, Университетският архив към Центъра за книгата, НБУ и Центърът по тракология „Проф. Александър Фол“ към Института за балканистика към БАН и ще може да бъде видяна до 31 октомври.

​Експозицията е богата на теми и материали и има за цел да очертае основните щрихи от интензивно протичащото през времето пътешествие на големия български учен, преподавател, визионер и организатор.

Съпътстващо събитие е изложбата „Миналото бъдеще на проф. Александър Фол“ в Библиотеката на НБУ.

Именитият траколог е основател на Института по тракология към БАН през 1972 г. и е негов директор до 1992 г., както и генерален секретар на Международния съвет по индоевропейски и траколожки изследвания. Основател е също и на Катедрата по стара история и тракология (1979) в Историческия факултет на СУ, която ръководи до 1987 г., както и на Националната гимназия за древни езици и култури в София (1977).

Фол оказва активно съдействие за популяризиране на българската култура и историческо наследство в чужбина, участва дейно в организацията на изложбата „Тракийското изкуство и култура по българските земи“, която е представена в 25 страни по света. През 1979 до март 1986 г. Александър Фол е министър на народната просвета на НРБ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки