Интервю назаем: Криминалният репортер Манди Уинър с версия за убийството на Джордже Михалевич


Интервю назаем: Криминалният репортер Манди Уинър с версия за убийството на Джордже Михалевич
Манди Уинър Снимка: бТВ
29 Септември 2018, Събота


Преди дни в Йоханесбург, Южна Африка, публично беше разстрелян съпругът на „Мис България” 1998 г. Наталия Гуркова

Автор: Десант

Тази седмица в Йоханесбург, Южна Африка, публично беше разстрелян съпругът на „Мис България” Наталия Гуркова – Джордже Михалевич.

Джордже Михалевич или Джордж Холивуд, както го наричат приятелите му заради чара и страстта му към лъскавия живот е черногорски бизнесмен, за чийто бизнес през годините има много съмнения за връзки с подземния свят. На светло е търговията с диаманти и имоти, а в тъмната част е връзката му с чешкия мафиот Радован Крейчир.



У нас Михалевич стана известен след пищната си сватба с Наталия Гуркова – „Мис България” 1998 г. Двамата имат две деца. Преди пет години Гуркова напусна Южна Африка и се върна с децата си у нас.

Във вторник Михалевич беше разстрелян в колата си на светофар от двама мотористи. Първа за убийството му съобщи водещата разследваща журналистка в Южна Африка – Манди Уинър.

– Манди Уийнър, благодаря Ви за участието. Първо няколко въпроса за Вас. От колко време разследвате подземния бизнес в Южна Африка?

– От около 10 години. Репортер съм от малко повече, но през последното десетилетие се занимавам с правораздаването и правя репортажи по наказателни дела, предимно относно професионални убийства и подземния свят, по-конкретно участието на източноевропейци в подземния свят в Южна Африка.

– Обръщаме се към Вас по повод случая с Джордже Михалевич, който беше убит преди няколко дни. Разбрахме от публикациите Ви в социалните мрежи, че сте се срещали с него лично. Кога е било това и как се свързахте с него?

– Срещнах се с него около 2012-2013 г. По времето имаше бизнес в Сандтън в Йоханесбург, което е главният бизнес район в града. Купуваше златни бижута или диаманти и ги препродаваше. Поисках да се срещнем, защото по това времето работеше с известен чешки беглец, който беше дошъл в Южна Африка – Радован Крейчир, въвлечен в поредица криминални случаи в Южна Африка.

По същото време един от близките му приятели, Крис Куремитис, известен като Мистър Биг, бе убит при покушение на сватба, по много подобен начин – мъже на мотор наближили, той бил в луксозен автомобил, убили го и му откраднали часовника.

Исках да говоря с Джордже Михалевич. Той беше много чаровен.

– Къде се срещнахте?

– В офиса му, в бизнеса му в Сандтън. Той беше много приветлив, дружелюбен, чаровен мъж. Беше много от типа изкусни мъже, винаги добре изглеждащ, но беше много дружелюбен и открит за бизнеса си. Настояваше, че не е замесен в каквито и да било криминални дейности.

– За какво говорихте на тази среща, само за покушението срещу неговия приятел?

– Говорихме за обвиненията срещу убития му приятел, както и за отношенията му с Радован Крейчир.

– Какъв бизнес имаше Джордже Михалевич в Южна Африка?

– Има много различни истории за това с какво се е занимавал. Някои са твърдения – например един от съдебните следователи в Южна Африка, разследвал подземния свят, казва, че Михалевич е изкупувал крадени вещи, купувал Ролекси и скъпи часовници, откраднати при отвличания или кражби на автомобили, или при влизания с взлом в домове. Това е едно от обвиненията, че се е занимавал с престъпни деяния.

Имаше обвинения също така за пране на пари, в един момент беше арестуван за укриване на данъци в размер на 30 млн. южноафрикански ранда или около 3 млн. долара. Това е още едно обвинение, но важното е, че всъщност никога не е бил осъждан за каквото и да било. Имаше много обвинения, но бяха оттегляни и никога не е осъждан за нищо.

– Знаете ли колко голям е бизнесът му? Какво е имуществото му?

– Не съм сигурна какво е богатството му, не е толкова лесно да се разбере. Освен това не живееше в Южна Африка през последните близо пет години, беше напуснал страната. Трудно е да се знае какво е станало през последните няколко години.

– Какви имоти има там?

– Знам, че явно е харчил много пари за коли, не съм сигурна за имотите към момента, знам, че една от дейностите му беше да върти нощен клуб, а колата, която е карал, е била много скъпа кола. Един от другите частни следователи, с които говорих, каза, че харесвал да харчи пари за коли, водел живот малко като плейбой, но не мога да Ви дам точна цифра, измерваща богатството му. 

– Казахте по-рано, че е бил свързан с бизнесмена Радован Крейчир. Как го разбрахте и кой е точно Крейчир в Южна Африка?

– Радован Крейчир пристигна в Южна Африка през 2007 година. Тогава беше в списъка на най-издирваните от Интерпол. Имаше червена бюлетина на Интерпол и го арестуваха. Тогава, въпреки че го издирваха от Чешката република, където бе осъден неприсъствено, той поиска политическо убежище в Южна Африка.

Докато течеше процесът, той започна своя бизнес в Йоханесбург и имаше много пари – купи си палат и скъпи коли, започна да пръска пари и да се захваща с различни бизнеси. Един от тях е бизнесът на Джордже Михалевич, като чрез Джордже се запознава и с много други бизнесмени.

Всъщност накрая Крейчир почти открадва бизнеса на Михалевич и го превзема – отваря много подобен бизнес в друг край на Йоханесбург, в Бедфордвю, именно където Михалевич беше убит в понеделник между другото. Крейчир се замеси в много корупция, почнаха да умират много хора, имаше много убийства в подземния свят между 2012 и 2014 г.

– Носят се слухове, че бащата на Джордже Михалевич е бил отвлечен от Крейчир, това истина ли е?

– През 2012 г. бащата на Джордже, Петър, бе отвлечен и измъчван с чук, много тежко е бил пребиван и почина. Тогава се предположи, че може би Крейчир стои зад случилото се, заради пропадналите взаимоотношения между него и Михалевич покрай бизнеса.

Михалевич излезе пред медиите и каза, че не е истина. Според мен, обаче след отвличането на баща си, Михалевич реши да напусне страната и да се върне в България със съпругата и децата си и да живее там. Но той се е връщал много пъти през последните години.

– Да, през последните години съпругата и децата му живеят в България. Имаше слухове в българските медии, че и жена му е била отвлечена там, в Южна Африка, и това било причината да се преместят тук. Какво бихте казали по въпроса?

– Не съм сигурна по този въпрос. В Южна Африка има много престъпност, има поредица от инциденти с отвличания и кражби на автомобили, и въоръжени кражби и грабежи. За съжаление, именно това е причината хората обикновено да искат да имигрират – това е напълно възможно, не съм сигурна, но най-вероятно това е причината – притеснявал се е от престъпността около младото семейство и затова е избрал да имигрира.

– Смятате ли, че чешкият бизнесмен Радован Крейчир е въвлечен в убийството на Джордже Михалевич?

– Мисля, че е малко вероятно, защото условията, при които държат Крейчир в затвора са толкова строги предвид поредицата сигнали, че се опитва да избяга от затвора в Южна Африка. Имало е редица опити, които затворническите власти тук казват, че са успели да предотвратят. Затова е държан в строг тъмничен режим, има много сериозна охрана постоянно около него.

Имало е поредица случаи, в които е имал достъп до мобилни телефони, до контрабанда. В един момент намерили пистолет и ножове в клетката му.

Винаги е имало притеснението, че е замесен в престъпни дейности и поръчвал покушения над хора. В момента го съдят за поръчителство на убийство на частен следовател и полицай от затвора.

– Защо би искал да убие Михалевич според Вас?

– Не вярвам той да е замесен.

– Каква е Вашата версия за това убийство?

– До момента съм говорила с много от разследващите полицаи и има няколко теории за мотив. Мисля, че разглеждат много следи, но нямат ясно определен мотив за убийството на Джордже Михалевич.

Една от теориите е, че е свързано със случващото се около сръбската мафия в Южна Африка през последните три-четири месеца – имаше две убийства на видни сърби, които Михалевич е познавал, убити в Йоханесбург при подобни обстоятелства – в автомобили, в движение, спрели на светофари, стрелци на мотори. Имаше два подобни инцидента, този е третият такъв.

Освен това, един южноафрикански шпионин, замесен в подземния свят, на име Джордже Дарманович, убит в Нови Белград преди няколко месеца. Една от теориите е, че това може да е отмъщение за случилото се.

Една от другите теории е свързана с някаква провалена сделка с наркотици. Друга е, че са убили грешния човек, търсили друг, който е карал същата кола. Знам, че полицията има информация от свидетели и източници за това кои смята, че са били убииците, но не са обявили нищо все още за мотива, защо Джордже е бил убит. 

– Нямаше ли улични камери на този светофар?

– Да, има. Полицията разполага с видео от случилото се. Говорих с очевидци, които казаха, че стрелците са били много пълни, че са били на мотора, карайки на една гума, радвайки се, че са извършили убийството, но са носили каски, така че ще е трудно да се идентифицират.

Знам, че са били бели, което е важно, може да ги идентифицират да са били от Източна Европа, но полицията, доколкото разбирам, проверява следите за стрелците.

– Как стигнахте до местопрестъплението, Манди?

– Местопрестъплението е на много оживено място, на много натоварена улица. Беше национален празник, почивен ден, и улиците тогава били доста тихи. Джордже е бил на обяд онзи ден и карал към магистралата, доколкото разбирам, за да се прибере вкъщи. Много оживен район е, но в онзи ден е било много тихо.

– Безопасно ли е да се живее в Южна Африка, Манди?

– Разбира се, мисля, че в международните медии, а и усещане е, че не е безопасно. Много зависи къде си, зависи от това как се защитаваш.

Аз лично не съм засегната, но живея в обезопасен комплекс с въоръжена охрана и контрол на достъпа. Винаги се притесняваш от отвличания, защото има много в Южна Африка, както и нахлувания с взлом. Има широко-разпространено притеснение от такъв вид престъпления, но същевременно съм спокойна да ходя да тичам по улицата или да се разхождам.

– Да, но предвид работата Ви, не се ли страхувате? Чувствате ли се в безопасност, чувствате ли семейството си в безопасност, имате две деца?

– Да, да. Зависи дали става дума за организирана престъпност и мафия или обща престъпност. Всички сме в риск от общи престъпления, но за организираната престъпност – мисля, че е доста изолирана и, за щастие, като журналист не чувствам да има заплаха за мен.

– Благодаря Ви, Манди, беше удоволствие. Пожелавам ви успех.

– Благодаря. Има само още нещо, което бих искала да кажа, ако може. Едно от интересните неща, които се появиха през последните два дни за Джордже Михалевич, е това колко много хора говорят за него извън престъпните среди.

– Казват, че е бил много добър, внимателен и обичащ човек.

– Точно. Исках да кажа, че е имал малки деца и прекрасна съпруга, и много хора споделят в социалните мрежи колко добър и щедър човек е бил, че не е бил замесен в никакви престъпни дейности.

Това е трудното за нас, като медии. Винаги има и тази страна на хората, която невинаги бива споделена, защото винаги очакваме най-лошото. Това е важно нещо, често за един човек има две гледни точки, които невинаги се виждат.

Той е пример за това, бил е семеен човек, много добър, който може да се е бил замесил с грешните хора.
Източник: бТВ


В категории: Новини , Интервю , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки