Калоферска дантела и играта на ездачите воини Кок-Бару на събора "Хайдутът"


Калоферска дантела и играта на ездачите воини  Кок-Бару на събора "Хайдутът"
Снимки: Сдружение "Калиферови хайдути"
27 Септември 2018, Четвъртък


Виже какво още ще видят посетителите на историческо-фолклорното мероприятие

Автор: Десант

Местността Свети Кирик в Калоферския балкан ще приеме в събота, 29 септември, гости от цялата страна в трета поредна година за историческо-фолклорното мероприятие „Хайдутът“.
 
Организатори на събитието са родолюбивите ни сънародници, обединени в Сдружение „Калиферови хайдути“. 



Специалното участие във форума ще взема прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. Вейните членове за първи път в България ще демонстрират играта на номадите Кок-Бару, известна като играта на ездачите воини. 

Това е същинска битка и зрелище, при което целта е всеки от двата отбора да се пребори, вземе и пренесе до края на терена и да постави в кръг трупът на овца. Преди много години, вместо овца се е използвал вълк.

Изключително важна е колективната игра, при която се пречи по всякакъв начин да бъде достигната целта. Паданията, при които дори ездачи се озовават под копитата на десетки коне, не са рядкост.



В съботната програма плетачките от кръжока по Калоферска дантела при НЧ „Христо Ботев – 1869“ в Калофер ще демонстрират своето изкуство, като посетителите ще имат възможност да се докоснат и да направят своите първи стъпки при изработването на совалкова дантела, както и да се сдобият с оригинални модели, изработени от момичетата в кръжока. Тяхната мисия е да популяризират своето изкуство и новооткрития Творчески център на Калоферската дантела.



Предвидена е и богата фолклорна програма, като публиката ще има удоволствието да се наслади на танцовото изкуство на Групата за сценични танци „Мераклии Луди Млади”.




Началото на събора е от 10 ч. Входът е свободен.


В категории: Добри Вести , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки