Как стилът на Виена и Константинопол се настаняват в Русе и Пловдив


Как стилът на Виена и Константинопол се настаняват в Русе и Пловдив
Снимки: РИМ-Русе
25 Септември 2018, Вторник


Изложба в дунавския град представя възприемането на практики от Модерността и влиянието на две империи върху главните икономически двигатели на младата българска държава

Автор: Десант

В русенския Исторически музей бе открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Реализира се във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

Експозицията представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. По това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.

Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Константинопол усвоява европейски модели и ги адаптира за елита в Османската империя, а Виена е посредник на влиянието от Западна Европа, но и сама създава стил.

Въпреки че са проводници на стила на Виена и Константинопол, Русе и Пловдив изграждат свой собствен дух. Градовете търсят себе си чрез образите на други градове – затова съществува Кючюк Париж в Пловдив, а Русе е разпознаван като Малката Виена.

Преходът към Модерността намира отражения във всички сфери -  градоустройството, архитектурата (в Пловдив работят чешките архитекти Хенрих Майер, Йосиф Шнитер. Русе попада под властта на австро-унгарския вкус чрез виенчаните Фридрих Грюнангер, Едуард Винтер, Петер Паул Бранг), интериора на градските къщи, които се уреждат във „виенски“ и „цариградски“ стил, музиката, фотографията, дамското и мъжко облекло, аксесоарите, кухнята, храненето.




В категории: Възраждане , История , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки