Единственият химн на Независимостта е създаден в Бургас от маестро Георги Шагунов


Единственият химн на Независимостта е създаден в Бургас от маестро Георги Шагунов
Факсимилета: ДА "Архиви"-Бургас
22 Септември 2020, Вторник


Той е написан още в деня на събитието, а оркестърът на 24-ти Черноморски пехотен полк веднага разучава нотите и тръгва да го свири по улиците на морския град

Автор: Дина Харизанова

Още в същия ден, когато в Бургас се получава телеграмата за обявяването на Независимостта на Бъргария, композиторът Георги Шагунов написва химн за това важно събитие, който остава и единственият, посветен на този съдбовен акт от нашата история.

Химнът съдържа и текстова част, която също е написана от маестрото. Това не е необичайно – е автор на около 400 маршове, и текстовете на повечето от тях пише той.

Шагунов създава и марша „Един завет” (по стихове на Иван Йончев), който става химн на военното училище на Негово величество; автор е и на марша „Чеда сме ние на морето”, който и до днес е химн на Военноморското училище „Никола Вапцаров” във Варна.  

Историкът от РИМ-Бургас Иванка Делева уточнява, че маестрото създава Химна на независимостта в същия ден на 22 септември 1908 г., часове след като е провъзгласен манифеста на Фердинанд. Музиката веднага се изпълнява от оркестъра на 24-ти Черноморски пехотен полк, който тогава се движи по улиците на Бургас и изключително възторжено и свири този марш.



„Бургаският общински съвет също се включва и организира празнични шествия. В самия ден Георги Шагунов, както и всички българи, е бил много ентусиазиран, и всъщност той създава химна под емоциите, които го владеят в момента. Нотите са написани много експресно. Веднага са разучени от оркестъра и са изсвирени. Влакът, който е заминал за София тогава, също е бил украсен с цветя за едно по-празнично настроение на пътуващите в него“ – уточнява Делева.

Георги Шагунов (1873 – 1948) от чиято кончина на 10 ноември ще се навършат 70 години, е един от първите български капелмайстори. Родом от Пловдив, той прекарва почти половин век от живота си в Бургас, където до пенсионирането си през 1930 г. е капелмайстор на духовия оркестър на 24-ти Черноморски пехотен полк.

В родния си град учи във френския католически колеж „Св. Августин“. През 1889 г. завършва лицея „Сен Жан“ в Лион, а след това вместо медицина, каквото е било желанието на родителите му, записва Лионската държавна консерватория, където овладява свиренето на валдхорна, корнет, теория на музиката и дирижиране при проф. Луджини.



След завръщането си в България през 1895 г. е военен диригент в Пловдив, а след това в Лом.В Бургас се установява през 1897 г. и остава тук до края на живота си. Той има много важен принос за развитието на музикалното дело в морския град. Композиторът е сред основателите на музикалното дружество „Родни звуци“ през 1910 г. и първият преподавател по медни духови инструменти в Народното музикално училище, създадено към него през 1921 г. По негова инициатива е създаден ученически духов оркестър. 

Шагунов взима участие във всички войни за национално обединение след Освобождението и във Втората световна война. По време на Балканската война е капелмайстор на 30-ти Шипченски полк.

Любопитен момент от интересната му биография е, че той е един от първите колоездачи в Бургас, който пристига тук от Пловдив с колелото си, и се нарежда сред основателите на спортния клуб „Бургаско съюзно колоездачно дружество“ (1905 г.), на който посвещава марша си „Бургаски колоездач“ за духов оркестър.

Георги Шагунов е също така автор на първия химн на най-стария бургаски спортен футболен клуб „Черноморец“, който нарича „Черноморец – млад, сърцат!“

Неслучайно той е наречен от съвременниците си „бащата на музиката“ в Бургас и приживе е обявен за негов почетен гражданин.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки