НАП с важна информация за земеделските стопани, които искат да избегнат санкции


НАП с важна информация за земеделските стопани, които искат да избегнат санкции
20 Септември 2018, Четвъртък


Данъчните с кампания към земеделците с неточности при декларирането

Автор: Десант

Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от страна на земеделските производители от Бургаска област, които са допуснали неточности в декларирането на доходите си, коригиращи декларации в НАП. Крайният срок е първи октомври.

Териториалната дирекция на приходната агенция в Бургас е в готовност да направи на земеделските стопани разяснения по декларирането и техническа помощ на място в населените места.

Целта е да се избегне налагането на  санкции.

Това разясниха от НАП Бургас на проведени специални срещи с представители на местната власт от областта, на Областната дирекция по земеделие и браншови организации на земеделските производители.

Срещите са част от програма на Националната агенция за приходите за подобряване данъчната дисциплина  на земеделските производители.

Национална агенция за приходите започна информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г.

Освен с писма по електронната поща, гражданите се уведомяват и по телефона, офисите на НАП също имат готовност да предоставят информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получават и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

На територията на Бургаска област с най-сериозни отклонения при декларирането са общините Бургас, Айтос, Руен и Сунгурларе.

За близо 4 млн. лева субсидии в региона изобщо не са подадени декларации, а за други 8 млн. лева са открити неточности при декларирането като посочените суми са по-малки от реално изплатените от Държавен фонд „Земеделие“. Освен физически лица – земеделски производители, от НАП Бургас са установили недеклариране и от страна на 19 юридически лица.

„Опитваме се да спестим налагането на санкции на повече от 3 000 земеделски стопани от областта, но коригиращите декларации трябва да се подадат най-късно до първи октомври“, акцентира по време на срещите териториалният директор на НАП Бургас г-жа Татяна Кънчева.

В национален мащаб 50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са декларирали тези свои доходи пред приходното ведомство.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане, уточняват от приходното ведомство в морския град.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки