Вицепремиерът Валери Симеонов бе официален гост на Осмия събор на българите в Украйна


Вицепремиерът Валери Симеонов бе официален гост на Осмия събор на българите в Украйна
16 Септември 2018, Неделя


Провеждането на събора започва през 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна и нейния председател Антон Киссе. Днес той вече се е превърнал в главното социално-културно събитие на 300-хилядната българска общност в Украйна

Автор: Десант

Вицепремиерът Валери Симеонов и придружаващата го българска делегация бяха официални гост на Осмия събор на българите в Украйна. Събитието се проведе в крепостта Акерман в Белгород - Днестровски, област Одеса.

Провеждането на събора започва през 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна и нейния председател Антон Киссе. Днес той вече се е превърнал в главното социално-културно събитие на 300-хилядната българска общност в Украйна, целта на който е запазването на българските традиции, историческите и културните достижения на българите в съвременните украински земи.

В събора взеха участие представители на българската и украинската официална власт и българската диаспора от Украйна, Молдова и други страни. В състава на българската делегация бяха шестима депутати и трима заместник-министри от НФСБ, пратийното ръководство на Националния фронт за спасение на България и управителят на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев. 

Пред многохилядната публика вицепремиерът Валери Симеонов изрази признателност към българската общност в Украйна и я приветства с думите:

"Имам високата чест да ви поздравя с този голям празник от името на коалиционното правителство на България. Тук съм за да засвидетелствам благодарността на цяла България към вас като българска общност, допринесла в най-голяма степен за създаването на държавността в новата история на България. Вашите предци са умирали, пеейки "Шуми Марица", във величествените сражения при Шипка и Шейново.
Вашите предци са съградили държавността, културата, науката на България. Вашите предци са умирали във войните за обединението на България. Дълбок поклон пред всички тях. България вече е обърната с лице към всички вас. България ще работи в защита на интересите на българските общности извън граница и на българската общност в Украйна.
Навсякъде, където има българи, вие можете да разчитате на Майка България. Първата крачка вече е направена - благодарение на нашето правителство вече има редовна самолетна линия София - Одеса.
Ние ще продължим да защитаваме вашите интереси, ще продължим да подкрепяме Украйна по нейния път на приобщаване към голямото европейско семейство. Ще продължим да бъдем ваши братя и сестри".

При откриването на събора прозвуча песента "Излел е Делю хайдутин", в изпълнение на Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев. Празничният ден продължи с богата художествена програма, в която участие взеха танцови и музикални състави от българската общност в Бесарабия.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Приятел на България
19.09.2018 13:59:25
0
0
http://art-emis.ro/jurnalistica/4917-vecinii-nostri-neo-nazistii-ucraineni.html

Vecinii nostri, neo-nazistii ucraineni

Крайно украинофобска статия по сайт на румънски "историци", много от тях пак работещи за румънското разузнаване.
Ставало дума за украинците - нацисти.
Много смешно е това приемане и употребяване на руска пропаганда (Russian Fake News :grin: ), понеже румънците са и крайни русофоби и това няма да се "аресува" (допадне) на американците и западно-европейците които подкрепят Украйна. Румънците усърдно провеждат слугинажа към Запада защото си мислят че така ще успеят да убедят западните Велики Сили да им "върнат" изконно украинските и българските земи принадлежили на бившата Велика Румъния. Плюс Приднестровието.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDtPdJ4loiA

SYMBOLICZNE. Ukraincy pluja nam w twarz! Zamkneli Lwy na lwowskim Cmentarzu Orlat

https://www.youtube.com/watch?v=GYEz06XNyfU

Lviv is polish

https://www.youtube.com/watch?v=V3iHjvg2QQ4

Lwow na zawsze Polski!

https://www.youtube.com/watch?v=DMbh5qWHBJo

Romania "Cernauti" the most beautiful "romanian" city

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D1%86%D0%B8

Чернивци
2
и да си вяврат
16.09.2018 17:12:27
0
0
Аз казвам да продължават да си заравят главата в пясъка, като някои птици. само това! и да си вярват колкото искат
1
Приятел на България
16.09.2018 17:03:15
0
0
Точно, Западните Покрайнини трябва да са или на България, или делени между Сърбия, Хърватско и Словения (като равни наследници на Кралството на ШС), или делени между 6-те федерални "второ-югославски" републики (Черна Гора, Хърватско, Словения, Босня-Херцеговина, БЮРМ/"Македония"/"Северна Македония"), може би и Косово. Всички от тези независими сега държави да вземат равен дял от Западните Покрайнини (влкючително и от Струмишко!!!), а не само Сърбия.
Единственият аргумент за кражбата на Западните Покрайнини беше това че България беше нападнала Сърбия и през 1886, и през 1913, и през 1915 г., така че тя имаше нужда от стратегическа граница, буфер-зона, населена с българи (и власи, и цигани, но почти без сърби). Понастоящем България няма как да нападне Сърбия, така че Сърбия трябва да ви върне Западните Покрайнини.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки