Земеделски производители мамят с доходите, масово не декларират субсидиите си


Земеделски производители мамят с доходите, масово не декларират субсидиите си
13 Септември 2018, Четвъртък


Най-сериозни са отклоненията при декларирането в общините Айтос, Руен и Сунгурларе, а най-голям брой несъответствия - Кърджали, Хасково и Благоевград, показва анализът на данъчните

Автор: Янко Крумов

2 000 регистрирани земеделски производители от Бургаска област са получили субсидии, но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху този доход.

Други близо 4 000 земеделци от региона пък са подали декларации, но са посочили по-малък доход от получения. Това съобщиха от териториалната дирекция на НАП в Бургас след като са засекли информацията с данните от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

Най-сериозни са отклоненията при декларирането в общините Айтос, Руен и  Сунгурларе, показва анализът на данъчните.

В национален мащаб 50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са декларирали тези свои доходи пред приходното ведомство.

Най-голям брой несъответствия са открити в общините Кърджали, Хасково и Благоевград, уточняват от НАП.

Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г.

Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция.

Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета (вж. прикачения документ).

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента  приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина  на земеделските производители.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Невяна Първанова
13.09.2018 09:15:22
2
0
Ами да вземе Държавен фонд Земеделие да започне да си праща в адекватно време бележките за получени субсидии земеделските производители или да дават такива на място.
Пък има и електронен вариант за информиране все пак сме в 21 век.
Фондът е затворена система, по-лесно сигурно се влиза в Белия дом или Даунинг стрийт. Аман от простотии в тази държава. Държавните чиновници би трябвало да са в услуга на хората!
И при най-голямо желание да си изряден платец, държавата ти пречи, а не ти помага!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки