Добрата новина: Няма огнище на африканска чума по свинете у нас


Добрата новина: Няма огнище на африканска чума по свинете у нас
Снимка: Добрич нюз
10 Септември 2018, Понеделник


Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов, който инспектира оградата по границата ни с Румъния

Автор: Десант

Пробите за африканска чума, взети от стопаните в Бозвелийско са отрицателни, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който направи днес инспекция на оградата, изградена по българо-румънската граница в района на ГКПП „Кайнарджа”. 133 км от нея вече са изградени.

Порожанов обаче препоръча на стопаните, които имат домашни прасета близо до границата, по най-бързия начин „да си ги усвоят”. 

Въпреки че оградата успешно спира чумата закега, проблемите остават. Най-големият е организираните от румънска страна гонки на диви свине от ловци, което създава сериозни предпоставки за влизане на диви животни в България, обясни министърът.

„За нуждите да не преминават животните съм абсолютно категоричен, че от оградата има полза. Затова правим и обход, така че ако има някакво нарушаване, да се вземат по най-бързия начин мерки. Има все пак практика по гонки на диви прасета, ние сме я спряли при нас, особено в пограничните райони, но те създават предпоставки за напрежение сред самите животни и възможности те да бягат в най-различни посоки, включително и в нашата посока”, заяви Порожанов.

Огнище на африканска чума по свинете у нас няма, но предстои да се разбере как Румъния ще се справи с чумата, особено в най-голямото си стопанство в Браила, в което има 140 000 животни.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки