Комити гърмяха край санданското село Голешово


Комити гърмяха край санданското село Голешово
Снимки: Фейсбук
09 Септември 2018, Неделя


Боят на четата на Яворов, описан от поета революционер в знаменитите му „Хайдушки копнения“, оживя в зрелищна възстановка след 115 години

Автор: Десант

Превъплътилият се в ролята на Пейо Яворов ученик от ПГ „Пейо Яворов“ в Петрич Валентин Кузманов, негови съученици, членове на Родолюбив клуб „Крум Страшни“ от Шумен и местни жители и ентусиасти от района и страната пресъздадоха край санданското село Голешово боя на четата на Яворов през 1903 г., съобщи за „Десант“ историкът Димитър Тренчев.

Той разказа, че възстановката е била посветена на 115-годишнината от паметното събитие и 140 години от рождението на поета революционер. В знаменитите си „Хайдушки копнения“ Яворов картинно е описал как четата му е била обкръжена от числено превъзхождащи ги турски войници и башибозук в Хаджисимеоновата плевня в село Голешово и как след ожесточен бой комитите се измъкнали невредими, а турците оставили на бойното поле четиринадесет убити.

Мащабната възстановка бе реализирана с финансовата подкрепа на Община Сандански от местните родолюбци Тодор Балтаджиев, Виолина Георгиева, Здравка Трайкова, кмета на село Голешово Иван Бакъров, Сдружение "Голешовски корен" и туристическо дружество "Славянка" - село Петрово.



„Обнадеждаващ е фактът, че след повече от 30 години пауза това е втората батална историческа възстановка в Пиринско! След какви ли не сценични гаври с миналото, някои от които си бяха непростимо кощунство с паметта на дедите! И въпреки неизбежните грешки от липса на опит възстановката в Голешово е едно добро ново начало. При това на свят ден.“ – емоционално обобщи Тренчев, който е и арт мениджър на групата за исторически възстановки „Подгорски пушки“ към ръководеното от него сдружение „Корени“.

Историкът припомни, че първата батална историческа възстановка в Пиринско е организирана, режисирана и филмирана в Беласица планина над петричкото село Коларово през далечната 1983 г. от покойния фотохроникьор Георги Игнатов.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки