Пешеходци и колоездачи във война за пространство в Бургас


Пешеходци и колоездачи във война за пространство в Бургас
29 Август 2018, Сряда


От общината обаче не знаели за проблема, нямало сигнали и жалби от граждани

Автор: Мария Митева

Велоалея, безобразно очертана върху крайбрежния булевард в Морската градина на Бургас, разпалва конфликти между пешеходци и колоездачи. Ежедневните скандали там се вихрят, още откакто е положена маркировката за колоездачи преди няколко години.

Пространството по най-предпочитаната от гражданите алея за разходка през лятото е разпределена крайно несправедливо. За пешеходците е оставена една нищожна част, независимо че напливът от хора през топлите месеци там е огромен.

Колоездачите пък се разполагат на две широки ленти и настояват предвиденото за тях пространство да не се нарушава. Това предизвиква предпоставки за инциденти и сериозни спречквания, на няколко пъти дори се е стигало до бой. 

Оказва се обаче, че местната управа не знаела за тази малка война за пространство на най-посещаваната част в Бургас. Кметът на морския град Димитър Николов твърди, че нямало постъпили жалби от граждани в общината.

Вина за нелепото разположение на велоалеята пък имала маркиращата машина, очертала линиите преди години. 

От телевизия СКАТ неведнъж сме показвали алеи за колоездачи в Бургас, които будят смях и възмущение. Една от тях се намира в жилищен комплекс "Изгрев".



Отново по-голямата част от пространството е очертано в жълто, сбутвайки пешеходците в ъгъла. 


Освен всичко друго, тази велоалея на практика е неизползваема. Обрасла е с храсти и това я прави опасна. Очевидно е, че тя няма място тук.

По тротоарите на един от най- натоварените булеварди в морския град "Янко Комитов" в жилищен комплекс "Славейков", също има обилно количество жълта боя. И отново място за пешеходци не е предвидено. Хората са принудени да вървят до самия бордюр край нестихващия поток от автомобили.



Понятието пешеходна зона в Бургас отдавна е изгубила своето значение. Дори тротоарите и местата за отдих и почивка са обсебени от велоалеи и колоездачи. Често, за да не навлязат в жълтите очертания, хората трябва да слязат на пътното платно. Това би могло да доведе до инциденти. 



Основен проблем, който пречи пешеходци и колоездачи да делят безпроблемно пространството на града, е и липсата на толеранс между тях. Спокойни, че се движат в очертаното за целта място, велосипедистите в Морската градина често забравят за малките деца, които бягат наоколо.


В категории: Новини , Общини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Вакум на Рационално
29.08.2018 17:03:54
0
0
Понеже няма култура, цивилно общество.... и това се поддържа най-тенденциозно от самото начало. Без информация, данни, или закони. Вакум на рационалното. Срещу рационалното поведение, мисъл. Оттам се стига до невъзможност на права на изразяване. После на свобода на изразяване. Вакумът на рационалното засяга, нарушава правата на изразяване, мисъл и диалог. Радикализъм в своята анти-рационалност демокрация или лъжа. Няма никакво развитие. Само агресия... и престъпност.
2
Велосипедист
29.08.2018 11:50:58
3
5
Велосипедистите нямат място в морската градина, велосипедистите нямат място по тротоарите, нямат място по пътищата с колите, нямат място по центъра, нямат място по магистралата нямат място в градинките, нямат място по крайморската алея, нямат място по пясъка на плажа, нямат място в горите, нивите и покрай езерата. Това излиза от мненията на пешеходците от които 98% имат и автомобили. Всеки предпочита да върви и шофира като заспал и да не следи обстановката около себе си и все велосипедиста е виновен. Вземете се гръмнете идиоти. Липсата ви на отговорност не прави другите виновни.
1
Реалист
29.08.2018 11:05:01
3
5
Десантчиците, да вземете да опознаете града си, алеята на първата снимка не е в "Изгрев" е в "Славейков". И защо алеята на втората снимка да няма място там? Ако вместо да пишете тенденциозни статийки, бяхте алармирали общинските инспектори, алеята щеше да е почистена и откъм велосипедната и чест и откъм пешеходната. И щеше да има достатъчно място и за едните и за другите. И колко пешеходци има на снимката, че велосипедистите да пречат? Воъбще доста тъпичко написана статийка. Дали не е време да си извадите главите от гъ... пясъка и да проумеете, че в целия свят се залага на пешеходното и велосипедно придвижване! И че всъщност проблемите в инфраструктурата се дължат на автомобилите. И вместо да подклаждате дрязги между велосипедисти и пешеходци, не инициирате една кампания за ограничаване на автомобилното движение?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки