Експерти: Руините в Мишкова нива не са от тракийско светилище


Експерти: Руините в Мишкова нива не са от тракийско светилище
Снимка: Архив "Десант"
27 Август 2018, Понеделник


Министерството на културата определи нов териториален обхват и предписания за опазването на археологическия обект, както и окончателно реши какво представлява той

Автор: Десант

На свое заседание от миналата седмица Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) при Министерството на културата определи нов териториален обхват и предписания за опазването на археологическия обект в местността Мишкова нива, намиращ се в непосредствена близост до границата ни с Турция край Малко Търново. 

Актуализираните граници и режими на тази старина дават зелена светлина историческият паметник да бъде социализиран и експониран както трябва. Край него ще може да се изгради посетителски център, паркинг и всичко, което е нужно за разработването му като елитен туристически обект. 

В охранителната му зона е включен и намиращият се в съседство могилен некропол, както и останките от антична римска сграда. 

За опазването на обекта, чийто статут на паметник на културата с национално значение бе потвърден от експертния съвет, се забранява около него да се извършва горска сеч, паша на добитък, добив на подземни изкопаеми и т.н.

Тази актуализация на границите и режимите на руините в Мишкова нива бе очаквана отдавна от специалистите в местния музей и малкотърновското общинско ръководство, тъй като не е тайна, че досегашното му „безпризорно" съществуване доведе до разрушаването на една съществена част от купола, камерата и дромоса на древната гробница.


Мишкова нива по време на разкопките през 80-те години на миналия век


По-интересно е едно друго решение, което взе експертният съвет на 21 август - че е крайно време на обекта да се сложи и едно коректно и актуално име. Експертите са категорични, че това не е тракийско светилище, както дълги години се титулуваше старината, а е антична куполна гробница от римската епоха. 

На това мнение е и проф. Петър Делев, който извършва през годините проучванията на обекта.

Припомняме, че по времето, когато е датирана гробницата на Мишкова нива - II-III в., римляните вече са завладели траките и районът на Странджа попада в административно подразделение Хемимонтус на римската провинция Тракия. 


В категории: Новини , Античност , Археология

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Отговор
30.08.2018 06:26:54
0
2
Там няма тракийски артефакти. Само эллинские.
2
въпрос
27.08.2018 16:03:56
25
0
поради каква причина намиращите се артефакти на територията и по времето на римската провинция Тракия не могат да се нарекат тракийски?
1
въпрос
27.08.2018 16:03:48
17
1
поради каква причина намиращите се артефакти на територията и по времето на римската провинция Тракия не могат да се нарекат тракийски?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки