Оръжие ще дрънка край крепостта Траянови врата на фона на средновековна сватба


Оръжие ще дрънка край крепостта Траянови врата на фона на средновековна сватба
16 Август 2018, Четвъртък


След Фестивала на късноантичното и средновековно наследство, крепостта пък ще се превърне в снимачна площадка

Автор: Яна Славянска

Поради заснемане на филм в района на крепостта Траянови врата, на 20 август, понеделник, тя няма да бъде отворена за посетители, съобщават от Община Костенец.

Преди това обаче, по случай  победоносната битка на цар Самуил над византийския император Василий II, състояла се на 17 август 986 г. през идващите почивни дни - 18 и 19 август, на територията на старината ще се проведе традиционният Фестивал на късноантичното и средновековно наследство „Траянови врата - величие и памет".

Крепостта е разположена на 15 км от Костенец в Средна гора между ридовете Еледжик и Голак. Историческият проход край Ихтиман е „Траянови врата” на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там още по негово време крепост.



Историческият фестивал за бита и традициите на обществата, използвали укреплението през вековете, включва представяне на късната античност (IV-V в.), ранното средновековие (VI-XI в.) и късното средновековие (XII-XIV в.), с максимално доближени до автентичността образци от периода на представяне, реплики на облекла, въоръжение и снаряжение, изработени от естествени материали и представяне на занаяти и воински практики максимално близки до автентичните.

По време на събитието посетителите ще могат да разгледат средновековните лагери, занаятчийските работилници и щандове. Те ще имат невероятния шанс да присъстват на сватба между участници във възстановките, на която младоженците ще сключат граждански брак в средновековни облекла.

Младежите и децата пък ще имат възможността да се обучат в средновековната школа за млади воини да стрелят с лък, да боравят с копие, щит и сабя, слушайки в същото време разкази за средновековната войска.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки