Откриха обновеният мемориален знак край граничния вал Еркесия


Откриха обновеният мемориален знак край граничния вал Еркесия
Снимки: Мариана Лефтерова и Мария Тошева
15 Август 2018, Сряда


Съоръжението е издигнато по времето на кан Тервел, чийто лик вече е гравиран върху новата паметна плоча, изработена с финансовата помощ на областния координатор на НФСБ за Бургас Иван Кузманов

Автор: Десант

В деня на Голяма Богородица край средецкото село Дюлево тържествено бе открита обновената паметна плоча, издигната тук през 1981 г. по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава на мястото, откъдето преминава граничния вал Еркесия.

Легендарното съоръжение, за което се твърди, че част от него може да се види дори от Космоса, е изградено в началото на ІХ в., по времето на управлението на кан Тервел, за защита на границата между България и Византия.

Близо 40 години никой не е полагал грижи за мемориалния знак и доскоро той бе в окаяно състояние. 

По инициатива на областния координатор на „Национален фронт за спасение на България“ за Бургаска област и общински съветник от НФСБ в Камено - Иван Кузманов, през април т.г. мястото около паметната плоча бе почистено и облагородено, изградена бе и бетонна алея до мемориала.


Иван Кузманов

Сега, с лични средства на Иван Кузманов, бе обновена и паметната плоча, на която е гравиран и образът на великия кан Тервел, който преди 1300 години спира със славната си армия пред стените на Константинопол арабското нашествие към Стария континет, заради което българският владетел е наречен "Спасителят на Европа". Именно в чест на големия юбилей е предприето и подновяването на паметния знак край Еркесията.



Планира се в бъдеще да бъде павиран и пътят до паметника, за да стане той достъпен за посещения и  да се превърне в едно вълнуващо място за поклонение и съхраняване на историческата ни памет.

Откриването му на 15 август се превърна в голям празник за членовете и симпатизантите на местните структури на НФСБ, както и за много жителите на съседните общини Камено и Средец, в граничното землище на които е издигнат и паметният знак. Обновеният му вид бе тържествено открит от кметовете на двете общински администрации - Жельо Вардунски и Иван Жабов.



На церемонията присъства и депутатът от „Обединени патриоти" Христиан Митев.


Христиан Митев

Свещеникът от Русокастро - поп Иван, извърши водосвет край обновения мемориал.



А фолклорни групи от Русокастро, Камено и Средец изнесоха програма, която придаде още по-голяма тържественост на събитието.




В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки