На Голяма Богородица се правят курбани за здраве и берекет


На Голяма Богородица се правят курбани за здраве  и берекет
15 Август 2018, Сряда


Вижте какво трябва да сложим на празничната трапеза

Автор: Десант

На 15 август Православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица, известен и като Успение Богородично.

Това е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - прави се курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.



Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.



Разрешава се риба.

Вярващите даряват на църквата
свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват носещите имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио. Тъй като от гръцки Панагия - пресвета, е синоним на Богородица, днес празнуват и всички с името Панайот, Преслав, Преслава.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
15.08.2018 13:21:19
0
0
Господ Исус Христос да ни дава здраве,че без Господ -няма здраве.Библията.Да се храним с булгур,варено жито,царевица,каша-овесени ядки.Месото вдига кръвното и е пълно с инжективни лекарства.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки