В Провадия-Солницата археолозите намериха костен връх за копие от късния халколит


В Провадия-Солницата археолозите намериха костен връх за копие от късния халколит
14 Август 2018, Вторник


Находката още веднъж подсказва, че за находищата от сол тук в древността са се водили битки

Автор: Десант

Прецизно изработен костен връх за копие е една от първите находки през стартиралия в началото на август археологически сезон за разкопки на Провадия-Солницата, съобщи Moreto.net.

Той е открит при проучването на северозападния сектор край едно от каменните укрепителни съоръжения.



Според археолозите находката, която се  отнася се към последния етап от обитаването на Провадия-Солницата - късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), за пореден път подсказва за нестихващите опити на нападателите да се домогнат до богатствата на производителите на сол.

По традиция, след напредване на теренната работа, ще бъде организиран Ден на отворените врати. Тази година събитието е планирано за 6 септември. Така всички, които желаят, ще могат да се запознаят на място с уникалния археологически комплекс и с най-новите открития.

Според екипа археолози, начело с проф. Васил Николов, който вече 14 поредни години проучва обекта, градът е на около 7000 години (датиран е около 4700-4200 г. пр.Хр.). Именно край Солниците на Провадия се намират най-ранните крепостни стени в света, които са от около 4700 години пр Хр.

Солните извори са там от милиарди години, но първите, които са ги използвали са представители на неолитната цивилизация.


В категории: Новини , Праистория , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
д-р ист. Николай Панайотов - В
24.09.2018 16:29:09
0
0
Възторжените констатации в "Десант" възхваляващи проф.В.Николов съм ги публикувал още през 2002г. в монографията си "Евреите и юдаизмът - начало на човешката цивилизация преди 7000 години" /Сф.2002г - на български и английски език и на иврит - 2003г.ТелАвив, Израел/.Книга ІV там е "Халколитната крепост "Овеч" край гр.Провадия - еталонът на праисторическите градове държави в света"/от с.251 до с.305/.На 18.VІІ.2002г. съм подарил на професора монографията си, а на 29.VІІ.2002г. с адвоката Валери Дянков заведахме професора на селищната могила "Солницата".И оттогава професора, с моята монография /в ръце!/ непрекъснато "открива" топлата вода...Да е жив и здрав... завалията.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки