Със заповед на РЗИ: „Какаовия плаж“ в Слънчев бряг и „Хедон“ в Созопол са затворени


Със заповед на РЗИ: „Какаовия плаж“ в Слънчев бряг и „Хедон“ в Созопол са затворени
13 Август 2018, Понеделник


Новината съобщи вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов на извънреден брифинг в Бургас

Автор: Светлана Николова

"Какао бийч“ в Слънчев бряг и бар "Хедон“ край Созопол са затворени за неопределен период от време. Причината е, че двете „култови“ заведения  многократно са нарушавали издадените предписания на РЗИ и са нарушавали системно закона за шума.

Това е първи подобен случай у нас през най-новата ни история, съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов на извънреден брифинг в сградата на Областна управа-Бургас. На пресконференцията присъстваха още областният управител Вълчо Чолаков и директорът на Регионалната здравна инспекция в морския град д-р Георги Паздеров.

"Всички почиващи в населените места имат право да водят здравословен начин на живот и право на почивки. В тази връзка продължаваме да действаме. В началото на сезона извършихме една показна проверка на основните нарушители – заведенията в Слънчев бряг – и не само там - за да покажем, че тази година също ще се спазва законът и ще се предприемат действия в тази посока, каза Валери Симеонов.

"Въпреки тази демонстративна проверка и направените предписания още на 8 юни, оказа се, че някои субекти и търговски и бизнес обекти продължават да газят закона, смятайки, че той не се отнася за тях. Това наложи допълнителни проверки и се стигна до първите два случая в новата история на България на преустановяване експлоатацията на обекти. Затваряме тези обекти, поради неспазване изискванията на Закона за защита от шума в околната среда“, подчерта вицепремиерът.

"Вече четвърти ден "Какаовият плаж“ в Слънчев бряг и заведението "Хедон“ на плаж "Каваците“, южно от Созопол, са затворени. Не става дума за някаква вендета, в каквато бях упрекван, чисто и просто към тези заведения е приложена крайната мярка, заложена от закона, тъй като те неколкократно са нарушили предписанията на РЗИ и продължават с озвучаването на открити площи“, уточни Валери Симеонов.

И двете заведения са проверени още на 8-и юни, като са констатирани нарушения. Направени са предписания за отстраняване на закононарупенията и на 11-и юни са издадени съответните заповеди.

Независимо от това, при извършена проверка на 5-и август, след многобройни сигнали, и на двете места са установени мероприятия – концерти с по няколко хиляди човека и озвучаване на открито.

Разпоредено е спирането на звука, но и на двете места това е отказано. Връчено им е писмено предписание, но въпреки това, те са продължили да нарушават закона. Това е довело до необходимостта от издаване на заповеди за прекратяване експлоатацията на тези два обекта.

По данни, изнесени от д-р Георги Паздеров, от началото на туристическия сезон са издадени 84 предписания, 6 акта за административни нарушения и 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23 часа.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Турист
15.08.2018 07:44:50
0
1
Хедон, е точно на Каваците! Глупаци!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки