Патриоти превзеха крепостта Русокастро


Патриоти превзеха крепостта Русокастро
Снимки: Десант
12 Август 2018, Неделя


Членове и симпатизанти на НФСБ от структурите на партията в Бургас и Камено извървяха поредния поход по стъпките на славната ни история

Автор: Десант

Битката при големия средновековен град Русокастро не е много известна на масовата публика. Но тъкмо тя решава съдбата на българските земи по Южното Черноморие през ХІV в.

Тук, край най-голямата крепост в Югоизточна България, която с площта си от 50 декара се доближава до средновековната Трапезица, ширнала се на площ от 63 дка, се състои последната победоносна битка на България срещу Византия. На 18 юли 1332 г. войските на цар Иван Александър разбиват армията на Андроник ІІІ и буквално поставят на колене василевса.

Крепостта е разположена на 3 км от едноименното село, върху висок скален хълм, известен сред местното население като „Големият камък”.

В съботния ден членове и симпатизанти на НФСБ от структурите на партията в Бургас и Камено, заедно с депутатите от "Обединени патриоти" Христиан Митев и Йордан Апостолов се изкачиха до останките на величествения средновековен замък, където вече 40 дена бургаски археолози извършват поредните проучвания на старината.




Ръководителят на разкопките -  директорът на РИМ-Бургас Милен Николов, ги запозна със славната история на крепостта и с драматичните събития, на които тя е ставала сцена през вековете.



Оттам патриотите посетиха и близката пещера Русина дупка, като почистиха пътя до нея от избуялата трева. След това запалиха свещ в храм "Св. Георги", издигнат на територията на крепостта Русокастро, който неотдавна бе ремонтиран с финансовата помощ на областния координатор за Бургас на НФСБ Иван Кузманов, съветник в Общински съвет-Камено.



Преди да влязат в храма, те почистиха пред входа му.



Депутатът Йордан Апостолов и участниците в патриотичния поход  поднесоха цветя пред паметника в подножието на хълма с крепостта, посветен на победоносната битка на цар Иван Александър през 1332 г.



След това всички се отправиха към паметната плоча, указваща откъде е минавал граничният вал Еркесията, която е поставена в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава на 3-4 километра от крепостта Русокастро.

Валът е издигнат по времето на кан Тервел и във връзка с честването през 2018 г. на 1300 години от неговата победоносна битка при Константинопол, при която българският владетел спира войските на арабския хаганат да завладеят Европа, плочата бе обновена със средства на областния координатор на НФСБ за Бургас Иван Кузманов. Новият мемориален знак ще бъде открит официално на 15 август. 

По време на съботния поход патриотите заравниха мястото край нея и го подготвиха за този тържествен момент.



Това бе поредната инициатива на местните структури на НФСБ, свързана с почитането на историческите места в Бургаския регион, при която патриотите дадоха своя принос за тяхното поддържане и опазване.



В категории: Новини , Репортажи , Българските крепости

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Дедо
12.08.2018 08:16:08
1
1
Хвала Вам, Патриоти!
Бийте врагове и фанарйоти!
Българщина,то се знай,
отстоявате докрай !
1
Дедо
12.08.2018 08:16:04
1
0
Хвала Вам, Патриоти!
Бийте врагове и фанарйоти!
Българщина,то се знай,
отстоявате докрай !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки