В световния Ден на динята: Да пречистим организма си с този дар от природата!


В световния Ден на динята: Да пречистим организма си с този дар от природата!
03 Август 2018, Петък


Динята е страхотен диуретик и само за няколко дни пречиства клетките на тялото, освежавайки и подмладявайки ги

Автор: Силвия Горанова

Динята е страхотен диуретик и само за няколко дни пречиства клетките на тялото, освежавайки и подмладявайки ги. Нейните диетични свойства са открити отдавна, тя съдържа много високо количество вода, витамини и минерали.

Винаги трябва да избираме добре узрели дини, понеже те са най-богати на полезни вещества и същевременно - най-бедни на нитрати.

Пречистващата функция на динята се дължи на няколко фактора. Първо, целулозата и пектинът, съдържащи се в нея, изпълняват ролята на „четка за червата“ - стомахът се изпразва бързо, регулира се перисталтиката на червата, при което се изхвърлят токсините, натрупани в организма.

Второ, консумацията на диня, която е богата на баластни вещества, намалява нивото на лошия холестерол. Също така изчиства гнилостните процеси в червата, които са предпоставка за развитието на редица заболявания, вкл. рак на дебелото черво.

Трето, бета каротините в динята неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и най-вероятно предпазват от развитието на някои видове рак.

Четвърто, много ценна е водата, която е основна съставка на динята. Тя е свързана с глюкозата в плода, бързо се всмуква в червата и задоволява жаждата през топлите дни. Поради това динята е и мощен диуретик, а ускореното отделяне на урина прочиства бъбреците и цялата отделителна система.

Пето, прочистването с диня и въобще консумацията й е полезна за сърцето, тъй като високото съдържание на антиоксиданти (бета-каротин и вит. С)спомага за потискане окисляването на холестероловите отлагания по стените на кръвоносните съдове. Големият процент калий пък в нея понижава кръвното налягане и е важен за доброто функциониращо провеждане на дразненията и възбудимостта на сърцето.

Шесто, освен всичко друго, високото съдържание на витамин С укрепва имунната система.
Не е препоръчително обаче да пречиствате организма си по този начин, ако страдате от високо кръвно налягане или имате проблеми с функцията на бъбреците.

Болните от диабет обаче трябва да ограничават консумацията на диня поради високото съдържание на захари в нея. Тъй като плодът съдържа много вода, тя е противопоказна при деца с отоци, независимо от естеството им.

Консумирането на диня трябва да става задължително преди ядене или 2-3 часа след храна, но не и вечер! Приемането й веднага след хранене с месо е крайно погрешно, тъй като е лесно смилаема, а за преработката на месната храна стомахът отделя 8-10 часа. Поради това динята престоява там много повече от нужното време и води до образуването на гнилостни ферментационни огнища, които са изключително вредни за организма.

Най-доброто време за консумиране на диня при използването й като пречистващ фактор е сутринта, когато стомахът на човека е празен и нейните ефективни свойства могат да се проявят в пълнота.




В категории: Новини , Здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки