Пуснаха транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец – Недялско


Пуснаха транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец – Недялско
Снимки: Пресцентър на МС и на Министерство на енергетиката
03 Август 2018, Петък


Модернизацията на компресорните станции у нас ще повиши сигурността на доставките на природен газ и ще осигури техническа възможност за техния пренос към Европа

Автор: Десант

„Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула! А днес като отворим крана, ще може да има пренос на 16 куб. метра природен газ в двете посоки". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец – Недялско.

С изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция ще се увеличи с 1,7 милиарда кубически метра на година.

„Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето вече работи“, каза премиерът Борисов и добави: „Благодаря на строителите и работниците, защото днес от всички наши съседни държави - ние сме готови!“.



Министър-председателят напомни за договорките, които направихме в Анкара и в Москва, за продължението на Турски поток през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. 

„Един от водещите приоритети в областта на енергетиката на настоящето правителство е изграждането на енергийната инфраструктура. Ефективното използване на капацитета на съществуващата газопреносна система и нейната модернизация са ключови условия за гарантиране на енергийната сигурност за България", допълни енергийският министър Теменужка Петкова по време на откриването на изградения транзитен газопровод между България и Турция в участъка Лозенец–Недялско.

Пред участниците в церемонията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов подчерта, че компанията ще продължи да работи усърдно за модернизиране на газопреносната мрежа в страната, което е основна предпоставка за реализация на газовия хъб Балкан.

Компресорна станция „Лозенец" разполага с девет газотурбинни компресорни агрегата. В рамките на първия етап от проекта за модернизация на компресорните станции на българска територия бяха подменени два агрегата в Лозенец. „Булгартрансгаз" ЕАД обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и на втория етап от обновяването на тези мощности. Предвижда се подмяна на още два агрегата на компресорна станция „Лозенец".

Реализацията на проекта цели гарантиране капацитета за пренос на природен газ към Турция, Гърция и Македония. Модернизацията на компресорните станции у нас ще повиши сигурността на доставките на природен газ и ще осигури техническа възможност за техния пренос към Европа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки