Архитект на храм-паметника „Св. Александър Невски“ прави първите планове на църквата в Брезник


Архитект на храм-паметника „Св. Александър Невски“ прави първите планове на църквата в Брезник
Снимка: Фейсбук
01 Август 2018, Сряда


В нея и до днес се пази трон на цар Фердинанд, който се намирал в параклиса на Военното училище в София и при бомбардировките над столицата през Втората световна война бил пренесен тук

Автор: Десант

След построяването на църквата в градската градина на Брезник през 1903 г., през 1905 г. брезничани сформират комитет за построяването на нов храм-паметник, посветен на всички опълченци и на загиналите в Българо-сръбската война 115 войници от от Брезнишкия край, пише zaPernik.com.

Набирането на средства за този огромен паметник става с волни спомоществования. Каса за даренията е поставена в старинната енорийска църква „Св. Петка". Кампанията е разгласена и с публикация във вестник „Руй“.

Въпреки войните, немотията, девалвацията и куп други трудности, своята лепта дават всички брезничани, независимо от своите политически пристрастия.

Брезничани канят Александър Смирнов, най-близкият помощник на архитект Александър Померанцев, изготвил плановете на столичния храм-паметник „Св. Александър Невски“ и мемориала на връх Шипка, да направи архитектурния проект. 

Проектът на архитект Смирнов обаче се оказва много скъп за осъществяване и за изграждането на православната светия се използва друг, пригоден към събраните средства.

Основният камък на новия строеж е положен на 27 октомври 1927 г., като специално за случая в града пристига Екзарх Стефан. Основите са поставени, но стоят така до 1934 г., когато започват да се правят тухли.

„Лека-полека строежът до 1943 г. стига донякъде и почти готов, след 9-ти септември 1944 г. храмът е превърнат в склад за брашно на Кооперация „Напред“, разказа преди време пред zapadno.com Аниела Асенова, директор на Общинския исторически музей в Брезник.

В наше време, през 2013 г. с европейски средства на стойност 1 милион лева е направен основен ремонт на брезнишката църква „Св. Георги Победоносец“. ​Укрепени са стените, външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Облагородено е околното пространство. Изцяло е подменен подът на храма.

И още нещо любопитно - тук се пази трон на цар Фердинанд, който се намирал в параклиса на Военното училище в София и при бомбардировките над столицата през Втората световна война бил евакуиран в Брезник.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки