Сопотчанинът, който на два пъти става кмет на София


Сопотчанинът, който на два пъти става кмет на София
01 Август 2018, Сряда


На 2 август се навършват 80 години от смъртта на Константин Батолов

Автор: Атанас Коев

Константин Батолов е един от видните български политически и държавни мъже на Царство България, който на два пъти е избиран за кмет на София. Той е дипломат, както и външен министър на страната ни в две последователни правителства.

Изявеният политик е роден в малкото подбалканско градче Сопот на 22 декември 1877 г., в разгара на Руско-турската освободителна война.

Първоначално момчето учи в родния си град, след което завършва гимназия в София. Когато се дипломира, заминава за Франция и се записва да следва право в Сорбоната.

След като приключва със следването си, се завръща в България и се включва активно в обществено-политическия живот на страната от началото на ХХ век.

В периода 1900-1908 г. се занимава с адвокатска практика в столицата. Именно по това време Батолов влиза в редовете на Демократическата партия и скоро се превръща в един от нейните водачи и лидери. Той е избиран няколкократно за депутат в Народното събрание – първоначално през 1908-1911 г. и след това в периода 1920-1927 г., като е народен представител в 14-то, 19-то и 21-то Обикновени народни събрания.

Константин Батолов на два пъти е кмет на София (през 1910-1911 г. и в периода 1920-1921 г.), като с дейността си допринася съществено за развитието на столицата като модерен европейски град.

През 1931 г. сопотският политик преминава на дипломатическа служба във Външно министерство и последователна е пълномощен министър във Франция, Испания и Белгия. Като посланик на страната ни в тези държави той работи активно за укрепване на двустранните отношения и за издигане авторитета на България.

След Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. Батолов е извикан от чужбина и е назначен от премиера Кимон Георгиев за министър на външните рабити и изповеданията (от май 1934 г. до януари 1935 г.). В следващия кабинет, оглавяван от генерал Пенчо Златев, той запазва поста си на външен министър (от януари до април 1935 г.), а след това отново е изпратен като пълномощен министър на страната ни във Франция, където остава до края на живота си.

Междувременно, дълги години е  председател на „Алианс Франсез“ в София, като на този пост допринася в значителна степен за укрепването и развитието на българо-френските отношения, както и за популяризирането на френската култура в страната ни.

Константин Батолов умира в Париж на 2 август 1938 г., на 61-годишна възраст, оставяйки с дейността си трайна диря в новата българска история.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки