Сливенци в Чикаго представиха родолюбиви инициативи, свързани с града на стоте войводи


Сливенци в Чикаго представиха родолюбиви инициативи, свързани с града на стоте войводи
01 Август 2018, Сряда


Кметът Стефан Радев връчи лично на Василен Васевски, представител на Обществения комитет "За Сливен" в Чикаго, свидетелство за дарение

Автор: Янко Крумов

Кметът на Община Сливен Стефан Радев се срещна днес с Василен Васевски, представител на Обществения комитет „Сливенци в Чикаго - за Сливен“. Те разговаряха за общественополезни и родолюбиви инициативи и за сътрудничеството между сливенската диаспора в американския град и града на стоте войводи, съобщават от общинския пресцентър.

Кметът Стефан Радев връчи лично на Василен Васевски свидетелство за дарение. По него за САЩ ще замине и свидетелство за дарение на обществения комитет „Сливенци в Чикаго- за Сливен“.

Свидетелствата са за дарения, направени за реставрация на паметника на Шести артилерийски полк.

От своя страна Василен Васевски подари на кмета Стефан Радев сборника „Оживелият подвиг. Каймакчалан и Европейската война през погледа на потомците“.

Книгата е издадена в България преди броени дни. Такова издание има и в Чикаго, където е финансирано от комитета „Кайчакчалан 2016-Чикаго“.

Книгата съдържа 12 есета на потомци на загинали във войната български войни. Съдържа и богат съвременен и архивен снимков материал.

„Целта на книгата е да оживее споменът за Каймакчалан сред сливенци. Градът е дал над 2 хиляди жертви в паметното сражение през септември 1916 година“, коментира Василен Васевски. Той донесе на кмета Стефан Радев шрапнел от бойното поле, което неотдавна е посетил.

Василен Васевски е роден в Сливен. Завършил е Художествената академия в София. От 19 години живее и преподава в Илинойския институт за изкуство, Чикаго. Професор е по изобразително изкуство.

„ Надявам се сътрудничеството между сливенци отвъд океана и Община Сливен да продължи и да се развива“, каза още проф. Васевски. 


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки