Поправката "Домусчиев" не мина, депутатите от икономическата комисия подкрепиха ветото на президента


Поправката "Домусчиев" не мина, депутатите от икономическата комисия подкрепиха ветото на президента
25 Юли 2018, Сряда


От извънредното заседание на парламентарната комиси липсваха само авторите на лобисткия закон Николай Александров (Атака), Емил Димитров - Ревизоро (ВМРО) и Данаил Кирилов (ГЕРБ)

Автор: Силвия Горанова

Депутатите от икономическата комисия в парламента подкрепиха ветото на президента и отхвърлиха спорните текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Вчера президентът Румен Радев върна за преразглеждане поправките в закона, станал популярен сред обществеността като "Спасяването на редник Киро" или още "Поправката Домусчиев". Текстовете предизвикаха скандал заради съмнения, че са лобистки в полза на конкретни бизнесмени.

От ГЕРБ обаче отрекоха обвиненията и обявиха, че за да няма съмнения, ще подкрепят президентското вето.

Текстовете, върху които президентът го наложи, позволяват след петата година собствениците на приватизирани предприятия да не плащат неустойки, ако не спазват ангажиментите си по договора. Новите правила важат със задна дата и за вече сключени сделки. Това според държавния глава „уврежда обществения интерес”.

До скандала се стигна, след като вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви, че новите правила ще спестят неустойки за милиони левове на бизнесмена Кирил Домусчиев по линия на приватизацията на 70% от Българския морски флот. 

Интересно е да се отбележи, че от извънредното заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм липсваха само авторите на лобисткия закон  - Николай Александров (Атака), Емил Димитров - Ревизоро (ВМРО) и Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Останалите 18 депутати, присъстващи в залата, единодушно отхвърлиха спорните параграфи 3 и 4.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки