Над 100 се очаква да станат жертвите на адските пожари в Гърция


Над 100 се очаква да станат жертвите на адските пожари в Гърция
Снимка: Ройтерс
25 Юли 2018, Сряда


До момента има информация за 79 загинали души. Пострадалите са 187, сред които 23 деца

Автор: Янко Крумов

„Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването”. Това заяви за Нова ТВ Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

„В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите”, добави той.

79 души са загиналите до момента в пожарите, които бушуват от два дни в южната ни съседка. Пострадалите са 187 души, сред които 23 деца. Сред ранените има и една българка, която е настанена в болница без опасност за живота. По думите на кмета на Рапина броят на загиналите скоро може да надмине 100 души. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви още вчера тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина. 

В курортното селце Мати няма ток, няма вода, а полиция забранява придвижването. 

Стотици доброволци помагат, основно носят минерална вода. Над 600 пожарникари и 300 пожарни коли се бориха с огъня. Изгорели са над 1500 къщи. 

Гърция създаде специален интернет сайт (https://missingpeople.audax.gr/), в който бяха вписани изчезналите при горските пожари в областта Атика хора. В него всеки може да напише имената и да публикува данни и снимка за своите  близки, роднини и приятели, които са в неизвестност. Само за няколко часа след пускането на страницата, в нея вече се издирват 35 души. Сред тях има и много малки деца.

Спасителни лодки продължават да обикалят плажовете в търсене на оцелели. Хора, преживели пожара, сравниха случилото се като изригването на вулкана Помпей. 

„Беше наистина ужасна ситуация. Имаше много дим, много пепел във въздуха и трябваше да тичаме от хотела. Бягахме по плажа, но пламъците ни застигнаха. Трябваше да влезем във водата и да се гмурнем вътре, за да не ни се запалят главите и косата. Чакахме няколко часа, докато ни спасят. За да се върнем в хотела, стояхме доста, докато дойдат лодките, за да ни спасят”, разказва един от туристите в района. 

Припомняме, че по разпореждане на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220


В категории: Свят , Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки